Medvedev'in Türkiye ziyaretine kadar iki ülke arasında vizenin kaldırılması çalışmalarının sonuçlanabileceğini belirten Erdoğan, Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki sorunların çözülmesi halinde Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki normalleşmenin daha da kolaylaşacağını söyledi. Referanduma hazırlık süresini kısaltan yasa değişikliğinden sonra zaman zaman referanduma gidilebileceğinin işaretini veren Başbakan Erdoğan, muhalefetin 'sivil faşizm' eleştirilerine de, “AK Parti'nin oyları yüzde 26'lara düştü diyorlar. O zaman niye ağlıyorsunuz. Seçimlere kalmış 1.5 sene. Halk seni seçer, iktidara gelirsin” diye cevap verdi.

MUHALEFET ZİL TAKIP OYNASIN

Muhalefet, Türkiye'nin 'Tek parti faşizmi'ne doğru gittiğini savunuyor. Muhalefetin açıkladığı anketlerde de AK Parti'nin oyları düşük görünüyor. Sizce bu iddialar neyin göstergesi?


Baykal ve yandaşları böyle bir durum varsa, AK Parti'nin oyları yüzde 26'lara düştüyse zil takıp oynayacağınıza, sivil diktadan bahsediyorsunuz. Oyumuz 26 veya daha aşağıya düştüyse CHP ile MHP'nin toplamı 40'lara varır. Durum böyle ise niye ağlıyorsunuz. Seçimlere kalmış 1.5 sene. Daha yükselirsin. Halk seni seçer. Millet getirirse iktidara gelirsin. Ama iftiralarla bir yere varmak mümkün değil…

SANSÜRDEN DEMOKRASİYE GEÇTİK

Demokrasinin çıtası yükseldiyse bu AK Parti sayesinde oldu. Konuşulmayan çok şey AK Parti ile konuşulur hale geldi. 7 yıl, 8 yıl, 10 yıl öncesine gidelim, köşe yazarlarına kimler müdahale ediyordu. Olağanüstü hali bir kenara koyamayız. Nereden nereye geldik.

DAHA ÖNCE AÇILIM VAR MIYDI?

Güneydoğu'da vatandaşlarımızın birçok müktesebatını nasıl kazandığını biliyoruz. Roman vatandaşlarımız kimsenin gündeminde değildi. Biz girince MHP hazırlığa girişti. Günaydın. Düne kadar Roman yok muydu? Ben daha önce “Kürt sorunu” diye de açılım görmedim. 2005'te Diyarbakır'da konuştum. Milli birlik ve kardeşlik projesi azınlıkları da Alevileri de Romanları da kapsıyor.

Arkadaşlarımız, referandum öncesi süreyi kısaltan bir yasal düzenlemeyi son aşamaya getirdiler. Bu tür düzenlemeleri 120 günden daha kısa sürede, süratle yapabilmeliyiz. Bizde referandum zor oluyor. Geçmişte referandumlara pek başvurulmuyordu. Özal döneminde bir iki defa yapıldı. Türkiye referanduma alışsın.


Anayasa için uzlaşma ararız

Gündemde Anayasa değişikliği var mı?

Siyasi partiler yasa ve Anayasa düzenlemeleri yapmakla mükellef. Anayasa değişikliğine Türkiye'nin ihtiyacı olduğu kaçınılmaz. Şartlar böyle çok detaylı değişikliğe imkan vermiyor. Konuyla ilgili çalışmalarımız 2007'de başladı. 14 Mart süreciyle kesintiye uğradı. Bu çalışmalarımızı sürdürdük. Şöyle adım olacak dersem yanlış olur. Bir hazırlık mevcut. Toplumdan talep geliyor, konsensus parlamento içinde olursa adım atarız. Yüzde 100 uzlaşma olur diye bir iddia içinde değiliz. Uzlaşma yönünde çaba gösteririz kim uzlaşma adımı atarsa biz de atarız. Daha önce Anayasa değişikliğiyle ilgili uzlaşma komisyonu oluşturalım dedik. CHP üye vermedi.

DAR KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK

Anayasa değişikliği dar kapsamlı olur. Geniş olmaz. Muaccel olması gereken çalışma gündeme gelebilir. Meclis'i günlerce meşgul edecek paket olmaz. En basit değişiklikler de çalışmaları kilitliyorlar. Madde sayısı az olan bir Anayasa değişikliği yapabiliriz. Siyasi partiler ve seçim yasasında değişiklik konsensusa bağlı.

GAZ FİYATINDA YENİ ANLAŞMA

Mavi Akım'da alış fiyatımızı yüksek tutan bir formülasyon vardı. Bir gelişme oldu mu?

Mümkün olduğunca Rusya tarafını zorladık. Onlar da “10 Kasım'a kadar yeni bir değerlendirme yaparız” diyorlar. Doğalgaz anlaşması konusunda yeni bir anlaşma yapılabilir. Şu anda ortalamayı yakalar havada görünüyor.


ViZE TEKLiFi TURKiYE'DEN


Rusya ile Türkiye arasında vizenin kaldırılması konusu, bu ziyaretin sürpriziydi. Nasıl gelişti?

Vizenin kaldırılmasına Sayın Medvedev ve Sayın Putin olumlu yaklaştı. 'Çalışma başlatalım' dediler. Zaten gündemimizdeydi. İşadamlarımız beklenti içinde. Mayıs veya Haziran'da Medvedev'in Türkiye ziyareti söz konusu. Türk-Rus İş Konseyi'ni İstanbul'da toplamayı da teklif ettik. 'Vizeyle taçlandıralım' dedik. Vizenin kaldırılması teklifini biz yaptık. Onlar da olumlu karşıladılar.

ERMENİSTAN ÇEKİLMELİ

Putin, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesiyle Karabağ sorununun ayrı ayrı düşünülmesi gerektiğini savundu. Bu yaklaşımı nasıl yorumluyorsunuz?

Ne kadar ayrı yürütmeye kalkarsak kalkalım görünmeyen perde arkasında birbiri ile bağlantısı var. Kapıların kapanması Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntı ile başladı. Yasa ile gelen yasa ile gider meselesi var ya… Burada da böyle bir adımın atılması için barış sağlanması gerekir. Azerbaycan Ermenistan arasındaki sıkıntı giderilsin… Karabağ işgali kalksın… Türkiye Ermenistan konusu rahat hallolacak. Ermenistan iyi niyetli ise öncelikle reyonlardan çekilmekle işe başlayıversin.

BDP'liler daha temkinli olmalı

DTP'den sonra kurulan BDP'nin yeni dönemde izleyeceği siyaset hakkında bir değerlendirmeniz var mı?

Temenni ederiz ki aynı yanlışlara düşülmeden demokratik parlamenter sistem içinde temkinli ihtiyatlı olarak bu çatı altında siyaset yaparlar. Bu çatı altında demokratik hakları ciddi manada var. O kürsü çok imkan veriyor. Orada bir çok şeyi söylediler. Farklı bir yerde farklı şekilde söylemler arzu edilmeyen neticeler getirdi. Daha önce de söylemiştim, biz, tüzel kişiliklerine kapatılmasına karşıyız. Kişi suç işlerse cezasını ödesin. Baydemir'e gelince… Önce zehir zemberek konuştu ertesi günü geriye sardı. Şık değil, çirkin. Ben, belediye başkanlarına “sen siyasetçi değilsin” demem. Siyasetçinin ne dediğini iyi bilmesi lazım. AK Parti'nin bölgede yaptığı çalışmalar var, 80 yıl içinde yapılmamış yatırımlar. Görmemezlikten gelmek hiç yakışmaz.

Nükleer santral için ara formül

Nükleer santral konusunda 'devletler arası anlaşma' formülü gündeme geldi. Bu süreç nasıl sonuçlanacak?

İhaleyi Danıştay iptal etti. Yeni bir süreç başlattık. Bu devam ediyor. Çalışma yapılıyor. Hükümetler arası anlaşma nasıl yapılacak? Teknik altyapı çalışması yapılıyor. Bittikten sonra tekrar bir araya geleceğiz. Daha sonra Başbakanlar olarak Meclis'e göndereceğiz. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ele alınacak. Danıştay devrede olmayacak. Geçmişte örnekleri var. 6 aylık süreci kapsayabilir. Siemens burada Rusya'nın tercih ettiği bir ortak. Yaklaşık 2400 - 2 500 megavatlık iki ünite söz konusu. 7 yılı bulan bir süreç. Sinop için hazırlık var. Aynı metodu burada da takip edeceğiz. Hükümetler arası anlaşmayla çözeceğiz.

'Teğet geçer'de haklı çıktım

Ekonomik krizin şu an geldiği aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Krizin Türkiye'yi 'teğet' geçtiğini söylemiştiniz…

Finans sektörümüz krizden etkilenmedi. İşsizlikte bile oranlara baktığımızda en az hasarı biz gördük. İşsizlik 10.7 idi biz göreve geldiğimizde… Ekonomik göstergeler 2010'da yükselmeye başladı. Son çeyreğin rakamları açıklandığında bunu göreceğiz. 2010 yılı büyüme tahminimiz mütevazı. Yüzde 3,5. Ama ben bunun üzerinde olacağına inanıyorum.

Putin'e inisiyatif al dedim

Bizim için atılacak adım belli. Önümüzde kapılar var. Bazı riskler aldık. Kargo uçuşlarını, Erivan İstanbul seferlerini biz başlattık. Hava kapısını açtık ama kara kapısını açmak farklı. Türkiye'de şu anda çok ciddi sayıda vatandaş olmayan Ermeni var. Rusya inisiyatif almalı. Medvedev ve Putin'le açık şekilde konuştum. Minsk üçlüsü içerisinde Ermenistan üzerinde birinci derece etkili olan Rusya, ikinci ABD, üçüncü Fransa'dır.

Rusya ile stratejik işbirliğine geçtik

Türkiye-Rusya ilişkilerinin bu ziyarette yeni bir döneme girdiğini düşünebilir miyiz?

Rusya ile ilişkilere önce “hükümetlerarası güç birliği” adını koyduk. Hükümetlerarası ilişkiye geçtik. Şimdi de stratejik işbirliği aşamasındayız. Medvedev'in ziyreti sırasında “stratejik işbirliği anlaşması” imzalamayı bekliyoruz. Suriye ve Irak'la olduğu gibi. Rusya, daha önce böyle bir anlaşmayı Almanya ve Fransa ile yapmıştı. Şimdi Türkiye ile yapacak. Enerji olayı birçok şeyin kaderini değiştirecek. Bunu bizim süratle hayata geçirmemiz gerekir./yeni şafak