AK Parti, TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda 1 Ağustos’tan itibaren ele alınmaya başlanacak yeni anayasa için önerilerini hazırladı. CHP’nin bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılacak değerlendirme toplantısının ardından öneri metinlerini cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunacak olması nedeniyle, AK Parti de sunumunu cumaya bıraktı.

İlk etapta parti kapatmayı tümüyle kaldırmayı düşünen ancak daha sonra vazgeçen AK Parti, kapatma gerekçelerinin sadece “şiddet” ile sınırlandırılmasına karar verdi. Taslak metne göre, ancak şiddeti yöntem olarak benimseyen ve teşvik eden partiler kapatılabilecek. Bunun için de “odak olma” şartı aranacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bir parti için kapatma davası açabilmesi ancak Meclis Genel Kurulu’nun izniyle mümkün olabilecek. TBMM Genel Kurulu’nda üye tam sayısının 5’te 3’nün (330) onay vermesi halinde dava açılabilecek.

CHP’de anayasa zirvesi

CHP ise anayasa öneri metinlerine son şeklini, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün gerçekleştirilecek ve Uzlaşma Komisyonu üyeleri Atilla Kart, Süheyl Batum ile Rıza Türmen’in ve 30 hukukçu vekilin katılacağı toplantıda verecek.

Kritik maddelerde söz Kılıçdaroğlu’nda

CHP grubunda “Anadilde eğitim” ve “Vatandaşlık” maddesi konusunda görüş ayrılığı var. CHP’li Uzlaşma Komisyonu üyelerince hazırlanan taslak metinde “vatandaşlık” maddesinde herhangi bir tanıma yer verilmediği, “vatandaşlık ile ilgili düzenlemelerin yasayla yapılacağı” önerisinin yer aldığı öğrenildi. CHP içinde bir grubun ise “vatandaşlık tanımına” yer verilmesini istediği ifade edilirken, bu konuda nihai karar Kemal Kılıçdaroğlu’na bırakıldı. CHP’de tartışma konusu bir diğer madde de “eğitim hakkı.” Bu madde için hazırlanan taslak metinde “Eğitim dili Türkçe’dir” ifadesinin yer aldığı, akabinde ise “Kimsenin anadilini öğrenmesinin engellenemeyeceği ve devletin anadilde öğretim ile ilgili gerekli önlemleri alması” hükmü yer aldı.

CHP’nin Yeni Anayasa taslak metninde partilerin ancak “insan hakları ve hukuk devleti esaslarına dayalı çoğulcu demokrasi ile laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemlerde bulunma” ile “şiddeti, ırkçılığı ve suç işlenmesini destekleme” konusunda odak haline geldiği Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilirse kapatılmasını hükme bağladı. Ayrıca zorunlu din dersinin kaldırılması, asgari ücret alanın vergiden muaf tutulması ve devletin topraksız köylüyü toprak sahibi yapması gibi öneriler de yer aldı.