İtalyan yönetmen Matteo Garrone 2008'de Cannes Film Festivali'nde Gomorra filmi ile gönülleri fethetmiş ve Grand Prix (Jüri Özel) ödülünün de sahibi olmuştu. 4 sene sonra çektiği son filmi Reality ile bu sene de Cannes'da yarışıyor. 18 Mayıs sabahı filmin basın gösteriminin ardından yapılan basın toplantısında yönetmen ilginç açıklamalarda bulundu.
Filmin başarılı ana karakterinin neden Cannes'da olmadığı sorusuna gelen cevap salondakileri şaşırttı. Yönetmen, aslen tiyatro oyuncusu olan Aniello Arena'nın, aslında uzun bir süredir hapishanede olduğunu ve hakimden izin alınarak filmin çekimlerine katılabildiğini, şu anda da hapishane içinde yürütülmekte olan bir tiyatro şirketine bağlı çalıştığını belirtti.
Toplantıda yönetmenin cevaplarından bazı notlar:
- Gomorra'dan sonra 4 yıl şaşırtıcı, duvarları yıkıcı, güçlü bir konu aradım sinema yapmak için ve bulunca da çektim.
-Televizyonu ya da özellikle tek bir programı eleştirmek amaçlı bir film değil bu, yani o kadar basit değil. Genel anlamda derdim gerçeklik ve hayaller üzerineydi ve tek bir karakter üzerinden bir hikaye anlatmak istedim.
-Elbette usta İtalyan yönetmenlerine selam çaktığı yerler var filmin (Federico Fellini gibi) ama umarım kopya çeker gibi olmamıştır, kendi izimi yansıtabilmişimdir.
-Filmdeki karakter modern zamanın pinokyosu gibi adeta, böyle düşünerek yarattık karakteri.
-Pasolini'nin yazdığı kitapta televizyon ile ilgili söylediklerini biliyorum ve katılıyorum da. Fakat biz basit ve kişisel bir hikaye anlatmak istdedik, cevaplar veren, eleştiren bir film olsun çabamız yoktu. Filmin sonunu da bu yüzden birşeye bağlamadık, bir cevabımız yok, bu sadece doğal bir şekilde bir adamın başına gelenler.
- Bir fabl, bir masal anlatmak istedik aslında, renklerin, ışığın, dekorların da masalımsı olması için uğraştık sinematografik açıdan. Olmayan mekanlar yarattık zaten, örneğin o alışveriş meydanı aslında yok. Bir yandan masal anlatıp bir yandan da buna izleyicileri inandırmak istedik. Gerçekle hayalin arasındaki bağı bulmaya ve o dengeyi iyi kurmaya çalıştık. Müzik için bile bunu baz aldık, ne çok hayali, ne çok gerçekçi olsun diye uğraştık...
-Napoli şehrini de çok önemsedik, filmde büyük yeri var zaten.

Haber:Melis Z. Pirlanti