Atilla Cengiz’in bu hafta vizyona giren Oğul filmi, iki farklı coğrafyadan, birbirlerinin yüzünü bile görmemiş iki insanın hiçbir zaman kesişmeyecek hikâyelerini buluşturuyor. Zeki Kayahan Coşkun’un çok sevdiğim bir yazısı vardı: “Hoca geliyor bir yerden. Saçakların altından çıkıpmusalla taşı önünde diziliyoruz. Cenaze namazı kılınıyor. Yağmur daha da hızlanıyor. Çukurlara daha çok yağmur damlası birikiyor. Tümbirikenlerin başı sağ olsun... Ama en çok onun başı sağ olsun... En çok oğullar birikir... En çok oğullar... En çok...”

ÇEMBERDEKİ HAYATLAR

Daha önce Aşk Yeniden, Ezo Gelin gibi dizilerin yönetmeni olarak tanıdığımız Atilla Cengiz’inOğul filmini izleyince yukarıdaki satırlar yeniden geldi aklıma: “En çok oğullar birikir!” Yıllardır süren terör belasının bu ülkenin ‘oğul’larını nasıl öğütüp çemberinde yok ettiğini anlatmaya soyunan Oğul, Tunceli veGiresunlu iki babayı karşı karşıya getiren bir trajediye sırtını dayıyor.

Sıkışmışlık çaresizliğe, çaresizlik toprak altında iki ölü oğula dönüşmüştür.Ülkenin politik durumunun farkında bile olmadan Doğu’daki sevgilisinin peşine düşen Karadenizli bir çocuğun babası ileDoğu’daki küçücük bir dağ köyünde, oğlunun dağa çıkmasını engelleyemeyen umutsuz bir babanın öyküsü ile karşımızda duran Oğul, iki farklı coğrafyadan, birbirlerinin yüzünü bile görmemiş iki gencin hiçbir zaman kesişmeyecek hikâyeleri babalarının dramı üzerinde buluşuyor.

Bir pazar sabahı tek bir biletle koca bir salonda yalnız başıma izlediğim Oğul, derdi olan filmlerin dramını yaşıyordu gişede de. Oysaki hikaye bizimdi. Alevi bir kıza aşık Sünni bir gencin Tunceli’ye doğru sürüklenen yaşamı aslında kendi sınırlarımız arasındaki zihin ve gönül mahpusluğumuzun da resmi gibiydi. Köşeye sıkışmış bir ‘Kürt Alevi’si babanın önüne bir çuval içinde bırakılan Kürt halkının sözde hakkını savunan PKK’nın kanlı yüzü. JİTEM’in köylülere geceleri uyguladığı baskı.

Ve hepsinin toplamı korku! Büyük bir korku.Oğulların üzerinde yükselen Azrail’in yüzü. İki isimsiz mezar ve Anadolu’nun tarih boyunca bitmeyen dramı. Atilla Cengiz muhteşem bir hikaye yakalamış ama senaryolaştırmadaki sorun filme sinsice sinmiş. Buna rağmen “Helal olsun, cesurca böyle bir taşın altına elini sokmuş” dedirtti bize filmi.Oğulların mezarsız kaderleri ‘şehitler ölmez’ gibi tartışmalı evlat ölümlerinin de acısını babalara unutturmuyor. İzleyinbu tür filmlerive öz vatanınızda Türk, Kürt fark etmezsizin nasıl mahpus bırakıldığını hissedin. Çünkü hissettiğiniz sürece varsınız ne de olsa, “Oğul da bizim toprakta ister götürün ister kalsın kendi toprağında!”

OĞUL/ Oyuncular: Rıza Akın, Enes Atış, Gökhan Atalay, Kuvvet Yurdakul

Yönetmen: Atilla Cengiz