Göztepe'deki evinin 9. kattaki balkonundan 20 Kasım sabahı saat 06.00 sıralarında atlayarak intihar eden Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Heyetleri Kurulu eski Başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı'nın görevli olduğu dönemde TSK içinde yaşanan hırsızlık olaylarını bizzat dönemin Genelkurmay Başkanı'na ilettiği öğrenildi. Olay, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un 3. Ergenekon İddianamesi'nde bulunan ifadelerinde yer alıyor.

TSK'DA BAZEN GÖREV DÜRÜSTLÜKTEN ÖNEMLİDİR

Ordu içinde meydana gelen yolsuzlukları dönemin Genelkurmay Başkanı'na da anlatan Albay Belgütay Varımlı'nın nasıl sürgüne gönderildiğini Ergenekon 3. iddianamesinde Şener Eruygur, şöyle anlatıyor: "Albay Belgütay V. emir subayımı arayarak benimle özel bir konu görüşmek istediğini söyledi. Öğleden sonra kendisini kabul ettim... Belgütay devamlı olarak TSK'da bir çok yerde hırsızlık yapıldığını bir generalin yurt dışında 50 milyon doları olduğunu, bir albayın 52 dairesi bulunduğunu ve bunların hepsinin belgelerinin kendisinde olduğunu tekrarladı durdu. Ayrıca Erdal Şener'in de kasasında olan 535 bin dolar devlet özel ödeneği ile Zirvekent'te kendisine iki daire aldığını belirtti. Genelkurmay Başkanı bütün bunları biliyormuş. Ama işlem yapmıyormuş. Geçen yıl durumu Genelkurmay Başkanı'na rapor edince 'TSK'da bazen görev dürüstlükten önemlidir' cevabı almış ve ertesi günü Deniz Kuvvetleri tarafından Özel Kuvvetler'e atanmış."

İRTİCA DOSYASI HAZIRLANMIŞ

Ergenekon iddianamesinde Eruygur'un Albay Varımlı ile ilgili verdiği bilgilerin bulunduğu dosyadaki satırların devamında eski bahsi geçen Genelkurmay Başkanı hakkında ilginç bilgilere de yer veriliyor. İddianamede Genelkurmay Başkanı'nın tüm iddialardan haberdar olduğu ancak hakkında hazırlanan bir irtica dosyası nedeniyle bu iddiaların üzerine gidemediği Şener Eruygur tarafından anlatılıyor.

Tehdit aldığını söylemişti

Belgütay Varımlı'nın ağabeyi Mehmet Ali Varımlı, “İlhami Erdil davasında ifade verdikten sonra kardeşim bize tehditler aldığını da söylemişti. Şimdi de yine o söylediklerinin arkasında dururdu. 2005'ten beri Parkinson hastalığı ile uğraşıyordu. Evden çıkmaz kendi halinde bir insandı. Aynı zamanda da Kıbrıs gazisidir” dedi. Mehmet Ali Varımlı'nın kızı Burcu Varımlı, ise geçen hafta ziyaret ettiği amcasının psikolojisinin çok bozuk olduğuna değinerek, “Dayanamıyorum artık. Çok acı çekiyorum” dediğini söyledi.

Bilgi kirliliği furyası

Emekli Albay Ali Belgutay Varımlı'nın intiharının ardından kamuoyuna yansıyan çeşitli iddialar kafaları karıştırdı. Olayın öncesi, oluş şekli ve sonrası hakkında ortaya atılan çok sayıda iddia, Albay Varımlı'nın ailesi tarafından üzüntüyle karşılanırken yaşanan bilgi kirliliğinin özellikle yapıldığı iddiası akıllara daha önce meydana gelen benzer olayları getirdi.

Kan izleri intihar değil diyor

DYP eski Genel Sekreteri Tevfik Diker, Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu eski Başkanı Emekli Albay Ali Belgutay Varımlı'ın sır ölümü ile ilgili şüphelerinin halen devam ettiğini söyledi. Diker, Varımlı'nın ölümünün ardından yüzünü gösteren tek bir kare görüntünün yayınlanmamasının şüphelerini desteklediğini ifade etti. Albay Varımlı'nın ölümünde Ergenekon'un parmağı olduğuna işaret eden Diker, "Varımlı Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil davasının kilit ismiydi. Albay Varımlı, eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'e çok yakındı. Albay Varımlı, Ayışığı-Sarıkız gibi darbe planları hakkında bilgi sahibi olduğunu hissettirirdi ve bunları dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e ilettiğini anlatıyordu. Ayrıca son derece inançlı bir insandı" dedi. Varımlı'nın ölümünün ardından olay yerindeki vücut parçaları ve kan izleri olayın bir intihar olmadığına işaret ediyor" diye konuştu.

Ergenekon'un 5'inci denizcisi

Emekli Albay Belgutay Varımlı, Ergenekon soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulduktan ya da gözaltına alındıktan sonra esrarengiz bir biçimde ölen deniz subaylarının 5'incisi. Daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda yapılanan Eergenekon hakkında bilgi sahibi olduğu iddia edilen emekli Den.Alb. Birol Atakan, Hakim Yarbay Tanju Ünal, Deniz Yüzbaşı Olgun Vural ve Tabip Yarbay Nursal Gedik çeşitli şekillerde ve şaibeli olarak ölmüşlerdi./yeni şafak