Uzun süre aç kalmak mide salgılarını azaltabiliyor. Bu nedenle sessiz seyreden bazı hastalıklarda da artış görülebiliyor. Belirtisiz gastrit, iyileşmekte olan ülser ya da reflü yakınmaları başlayabiliyor. Emsey Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, Ramazan ayında mide hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gerekenleri anlattı:
Mide yakınmaları olanlar, ülser ve mide kanaması geçirmiş kişiler; oruç tutmaya başlamadan önce gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve tavsiye edilenleri uygulamalı. Var olan hastalık, Ramazan öncesinde ilaçla kontrol altına alınmalıdır.

ÜLSERİ DİKKAT ETSİN

Mide ve bağırsak kanseri olanlar, aktif ülseri ve yeni geçirilmiş mide kanaması, ülserle seyreden bağırsak hastalığı olanlar oruç tutmamalı.
Reflü, mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru kaçmasıdır. Asitli sıvı, yemek borusundan ağza, oradan da solunum yolları ve akciğerlere kadar ilerleyebilir. Bu bölgelerde kimyasal tahriş yoluyla ciddi doku hasarı oluşur. Asidin tahriş ettiği bölgeye göre farklı belirtiler görülür. Örneğin midede yanma, ağza acı su gelmesi, kronik öksürük, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, ses kısıklığı gibi…

AZ AZ VE SIK SIK YENMELİ

Normalde mide ile yemek borusu arasında bir kapakçık mekanizması vardır. Reflüde bu kapakçık mekanizması iyi çalışmamaktadır. Mide fıtığında kapak gevşektir ve bazı gıdalar kapakçık mekanizmasını bozar. Aynı zamanda midenin çok doldurulması ve yedikten sonra uzanılması nedeniyle kapak normal bile olsa geri kaçış olabiliyor. Bu nedenle hastalarımıza “Az az, sık sık yiyin; yedikten sonra yatmayın” deriz.
Reflü hastaları Ramazan boyunca gün içinde gıda almadıklarından kısmen rahatlayacaklardır. Fakat uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı ve çok yemek yemek reflü ataklarını tetikleyecektir. Bu nedenle bu dönemi rahat geçirmek için gastroenterolog görüşü alıp Ramazan boyunca ilaç desteği alm

REFLÜ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ramazan boyunca sahura kalkmak ve o şekilde oruç tutmak sadece reflü hastaları için değil tüm sağlıklı kişiler için de çok önemlidir; çünkü 24 saat, mideyi boş tutmak için çok uzun bir süredir.

HEMEN YATMAYIN!

Midenin rahatlaması için yemekten 2-3 saat sonra yatmak gerekir.
Sahur esnasında hızlı yememeli, bol su içilmemeli, mide fazla şişirilmemeli. Ayrıca hemen yatmak yerine sırtı dik bir koltukta 2-3 saat uyunabilir veya dinlenilebilir.
İftar sırasında midenin aşırı doldurulması ile bütün gün hafif çalışan mideye, birden ağır bir yük biner. İftar yemeğinde mideyi aniden çok doldurmamak, aralıklı üç öğünü zamana yayarak, 2 saatte bir beslenmek daha doğru olur.
Suyu yemekle değil, yemek sonrasında içmek daha doğrudur.

YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEYEREK YİYİN

İftarda, gün boyu gıda alımı olmadığından ve midenin de saatlerce çalışmamış olmasından dolayı, hızlı ve çok yiyerek vücuda yüklenmemek kadar nasıl yendiği de önemli. Yemekleri iyi çiğneyip yavaş yavaş tüketmek lazım.