Memorial Şişli Hastanesi Kilo Kontrol Merkezi diyetisyenlerinden Yasemin Sancak, ramazan ayında kilo almamanın hatta fazla kilolardan kurtulmanın bireyin elinde olduğunu belirterek, ramazan boyunca kilo kontrolüne yardımcı olacak önerilerde bulundu.

Sancak, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayında saatler süren açlık, ara öğünlerin olmayışı ve yemek düzeninin tamamen değişmesine bağlı olarak genellikle kilo almanın kaçınılmaz hale geldiğini ancak bu ayı kilo almadan atlatmanın, hatta az yiyor olmayı lehe çevirerek fazlalıklardan kurtulmanın insanın elinde olduğunu bildirdi.

Ramazan ayında sağlıklı kilo kontrolü için sahurda zengin bir kahvaltı sofrası hazırlanmasını tavsiye eden Sancak, tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin, aşırı tüketilmemesi kaydıyla doğal reçel, bal veya pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşilliklerden oluşan bir kahvaltının sahur için kurtarıcı olduğunu belirtti.

Sancak, bu tür kahvaltının hem karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerdiğinden sağlıklı hem de kilo kontrolüne yardımcı olacağını kaydetti.

Tahıllı ekmekli tost veya sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata veya sebze içeren bir öğünün de yine doyurucu, sindirimi kolay ve dengeli olacağını belirten Sancak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, çok tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı-yağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir menü oluşturabilir. Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren, tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek gibi ürünler), aşırı miktarda olmayan meyve uygun olabilir. Bütün gün aç kalmak kan şekerini aşırı düşüreceği için iftarı iki bölüm halinde yapmak daha yararlı olacaktır. İlk bölümde 'öğlen yemeği' olarak düşünülen hafif bir öğün sağlıklı olacaktır. 1 bardak su ile orucunuzu açın. Ardından 1/8 orta boy pide veya 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 kibrit kutusu (30 gram) peynir, 1-2 adet zeytin ile iftara başlayabilir, isterseniz de denemek istediğiniz veya özlediğiniz farklı bir iftariyeliğin tadına bakabilirsiniz. İftarın ilk bölümünde 1-2 kase çorba için. Çorba özellikle sindirimi kolay olduğu için, beslenmeye uzun süre ara verilmesinin ardından kolayca sindirilecektir. Sindirim sistemi çalışmasına uzun süre ara verdiğinde azalan sindirim enzimleri sıvı formdaki çorbayla aktive olacağından çok fazla zorlanmayacaktır.''

Başlangıcın ardından yemeğe yaklaşık 1 saat ara verilip diğer öğüne geçilebileceğini ifade eden Sancak, iftarın ikinci bölümünde sebze veya et yemeği tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Sancak, bunların dışında yemeklerin mümkün olduğunca az tuzlu ve az şekerli olması, bol sıvı alımı, öğünlerin mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yenilmesi uyarısında bulundu.