AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, ''Uzun saatler süren oruç sonrası bozulan metabolizma dengesini sağlamak üzere doğal bir şifa kaynağı olarak kayısıyı, diyetisyenler her zaman önermektedir'' dedi.

Öz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli ürünlerinden olan Malatya kayısısının dünya kuru kayısı üretiminin de yüzde 75'inden fazlasını karşıladığını ifade etti.

Malatya kayısısının benzerlerine nazaran içerdiği vitamin, antioksidan ve diğer bileşenler açısından eşsiz ve ender bir meyve olduğunun kanıtlandığını söyleyen Öz, ''Özellikle Ramazan ayının başladığı bugünlerde doğal beslenmenin vazgeçilmezleri arasında olan kayısı, hem meyve olarak, hem güneşte kurutulmuş haliyle, hem tatlı ve çerez veya islimleme denilen yöntemle kurutulan şekliyle sofralarda hoşaf, komposto veya tatlılarda çok değişik kullanım şekilleri ile iftar sofralarımızı süsleyecektir'' dedi.

Özellikle uzun saatler süren oruç sonrası bozulan metabolizma dengesini sağlamak üzere doğal bir şifa kaynağı olarak kayısıyı diyetisyenlerin her zaman önerdiğini aktaran Öz, şunları kaydetti:

''Anadolu mutfağının çeşitliliği içinde soğuk şerbetleri, reçel, komposto, marmelat şeklinde kullanımının yanı sıra birçok yemekte kayısı tat ve lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Kayısıda birçok vitamin ve antioksidan düzeyine sahip bileşen bulunduğunu biliyoruz. Yine akademisyenlerimizin yaptığı bir bilimsel çalışmada da kayısı yemenin katarakt oluşumunu büyük ölçüde engellediği ortaya konulmuştur. Aynı şekilde sürekli kayısı tüketiminin kalp ve böbrekleri daha dayanıklı hale getirdiği de doktorlarımız tarafından ortaya konulmuştur.

Son yıllarda Malatya kayısısı üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar ile insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bu ve benzeri birçok noktada ortaya konmuştur. Özellikle üniversitemizin yaptığı ve Malatya kayısısının kanser tedavisi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyan bilimsel çalışmalarının yurtdışı bilimsel yayınlarda yer alması sevindirici bir gelişmedir ve benzer çalışmalar devam etmelidir.

Sağlık Bakanlığımızın obeziteye karşı mücadele kampanyası başlattığı bugünlerde sağlıklı ve doğal beslenmenin ve doğal besinlerin önemi ortadadır. Sağlıklı ve doğal oluşturulan menülerde kayısının da gerek şerbet ve tatlı olarak gerek yaş meyve olarak veya kayısı yemekleri olarak Ramazan sofralarında yer almasını halkımıza hatırlatmak istiyorum.''