Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu 2010 Türkiye Slalom Kupası'nın sahibi 24 yaşındaki Ayşe Kar ve yardımcı pilot 23 yaşındaki Gamze Çalışkan antrenman imkanı bulamadıkları için hazırlıklarını, haftada 3-4 saat playstation ile otomobil yarışı oynayarak yapıyor.

Babasının yarışlara katılmama şartıyla otomobil aldığını anlatan Kar, ailesinden habersiz geçen yıl Eskişehir Mahalli Rallisi'ne katıldığını kaydetti.

Yarışta "Bayanlar Şampiyonu" unvanını aldığını ve annesinin bunu gazetelerden öğrendiğini belirten Kar, "Komşular annemi sokakta kutlamaya başladı. Yarışlara ailem eskisi kadar soğuk bakmıyordu, ancak yarışmayacağımı söylesem annem ve babam çok mutlu olacaktı" dedi.

Yarışlara katılmaktan vazgeçmediğini ve 2009'da Antalya Mahalli Slalom ve Karting Şampiyonası'nda birincilikle ilk kez tanıştığını vurgulayan Kar, Yeşil Bursa Rallisi'ni de şampiyon tamamladığını ifade etti.

TOSFED'in hakem lisansına da sahip olduğunu kaydeden Kar, copilot Gamze Çalışkan ile tanışmasını da şöyle anlattı:
"Akdeniz Üniversitesi'nde otomobil sporları kulübünde tanıştığım Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Gamze Çalışkan'a 'Güveneceğim yardımcı pilota ihtiyacım var' diyerek birlikte yarışlara katılmayı teklif ettim, ama olumsuz yanıt aldım. Gamze'yi arkadaşlığımız biter tehdidiyle ikna ettim."

"SAÇ TOKASIYLA OTOMOBİLİ ÇALIŞTIRDIK"
İlk yarışlarında birtakım aksilikler yaşadıklarını dile getiren Kar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zor şartlarda sponsor bulduk ve Avrupa Kültür Başkenti 2010 İstanbul Mahalli Ralli Şampiyonası'na katıldık. Girdiğimiz bir virajda otomobil durdu ve direksiyon kilitlendi. Virajın içine ya da dışına savrulacaktık ki otomobil çamura saplandı. Sürenin bitmesine çok az zaman kalmıştı. Yarış görevlileri elendiğimizi ve pisti terk etmemiz gerektiğini söylüyordu. Sponsorumuza bu olayı anlatamazdık. Mutlaka bitişi görmemiz gerekiyordu. Aksilikler bununla sınırlı kalmadı, otomobildeki otomatik yangın söndürme sistemi çalıştı ve aracın içini beyaz bir toz kapladı. Sorun bujilerdeydi ve Gamze'nin saç tokasını bujiye sıkıştırarak otomobili çalıştırdık. Battığımız yerde, Gamze otomobilin arkasına ağırlığını verdi ve çıkmayı başardık. Son 6 salise kala yarışı tamamladık ve puan aldık. Kalan iki yarışta başarılı olarak şampiyonada üçüncülük elde ettik."

Kadın ralli pilotu Danica Patrick'yi örnek aldıklarını söyleyen Kar, rallinin eğitiminin önüne geçmesine müsaade etmeyeceğini belirtti.

BABASI İLE SEYAHATLERDE ARAÇ KULLANMAYI ÖĞRENDİ
Araç kullanma merakının, tır şoförü babası ile Afyonkarahisar ve Isparta'ya seyahat ederken başladığını anlatan Gamze Çalışkan da, araç kullanmayı babasını seyrederek öğrendiğini ifade etti.

Otomobil sporlarıyla 2002 yılında seyirci olarak tanıştığını belirten Çalışkan, 2007'de gözetmen hakem olduğunu, çeşitli mahalli, ulusal ve uluslararası yarışlarda görev yaptığını söyledi.

Öncelikli hedefinin yarışmak ve keyif almak olduğunu kaydeden Çalışkan, "İnsan sevdiği şeylere göre hayatını yönlendirir. Ben de otomobil sporlarına göre plan program yapıyorum. Hafta sonu Formula 1 varsa ve arkadaşlarım program yapıyorsa gelemeyeceğimi söylerim. Çevrem oto sporlarına olan ilgimi biliyor ve buna alıştılar" dedi.

Annesinin otomobil sporuyla uğraşmasına karşı olduğunu, babasının ise istemese de desteklediğini ifade eden Çalışkan, yarış arkadaşı Ayşe Kar ile çok iyi anlaştıklarını söyledi. Rallide yardımcı pilota güvenmenin önemine işaret eden Çalışkan, "Ünlü pilotlar yardımcı pilotunu değiştirdiği zaman dereceleri düşer. Yardımcısı, pilotun psikoloğu gibidir" diye konuştu.

"RALLİ DE YAPARIZ, KARİYER DE"
AÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. sınıf öğrencisi Çalışkan, Erasmus öğrenci değişim projesiyle Almanya European Viadrina Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Nisan-Ağustos döneminde eğitim göreceğini bildirdi. Gelecekte otomotiv sektöründe çalışmak istediğini bildiren Çalışkan, şöyle dedi:
"Yabancı dil öğrenmeye yetenekli ve istekli olduğumu düşünerek, Açık Öğretim Fakültesi İngilizce öğretmenliğini de ikinci üniversite olarak okuyorum. Hala iş bulamazsam hostes olacağım, ama Ayşe ile diyoruz ki; ralli de yaparız, kariyer de..."

Ayşe Kar ve Gamze Çalışkan, en büyük hayallerinin sponsor bulmaları halinde 9 yarışlı Türkiye Ralli Şampiyonası'nda 8 yarışa katılabilmek olduğunu bildirdiler.