CHP 32. Olağan Kurultayı"nda tek aday olan Deniz Baykal, 1.021 oyla yeniden genel başkan seçildi.

Aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya ise aday olabilmek için gereken 253 imzaya ulaşamadı

CHP 32. Olağan Kurultayı"nda, Deniz Baykal, tüzük sayesinde tek genel başkan adayı oldu ve kullanılan 1.105 oyun 1021"ini alarak tekrar genel başkan seçildi. 84 oy geçersiz sayıldı. Aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya ise aday olabilmek için yeterli sayıda imzayı bulamadılar. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 10. kez karşısına çıktığı CHP delegesinden aldığı oylarla “10"da 10” yaptı.


Kurultay"da konuşmaların tamamlanmasının ardından genel başkanlık seçimi için başvurular alındı. Genel Başkanlık için 4 kişi başvuruda bulundu. Prof. Tolga Yarman"ın Haluk Koç lehine çekildiği açıklanırken, Samsun Milletvekili Haluk Koç ile TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Umut Oran ve Abdurrahman Yalçınkaya başvurdu.




Saat 16.30"dan itibaren delegeler, Divan Başkanlığı önünde yer alan 6 masada, genel başkan adayları için imza verdi. Verilen önergeler üzerine masalarda Haluk Koç ve Umut Oran adına gözlemciler yer aldı.




Yaklaşık üç saat süren bu işlem boyunca 1.232 delegesi bulunan CHP"de toplam 1.200 imza atıldı. Baykal"a 1.016 imza geldi ve 184 delege Baykal"a imza vermedi. Koç"un imzaları 168"de kalırken, Oran 15 imza alabildi. Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya ise kendisine imza veren tek isim oldu.



Böylece, 3 aday, CHP Tüzüğü"ne göre aday olabilmek için delege tam sayısının yüzde 20"sine denk gelen 253 imzaya ulaşamamış oldu.



Sonuçsuz kaldı

CHP kurultayına saatler kala genel başkan aday adaylarından Haluk Koç"un kurmayı, İstanbul Milletvekili Şinasi Öktem, Umut Oran"ı ziyaret etti, “Çekilin, beraber hareket edelim” önerisinde bulundu. Oran, olumsuz yanıt verdi.




Oran"ın “Kurultayda kazanmasam da olur, ama ben bir mücadele başlatıyorum. Tarlaya tohum ekiyorum, ileride hasadını alırım” dediği öğrenildi.




4 kurultayda tek aday oldu

1923"de Halk Fırkası adıyla kurulan ve 1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi adını alan CHP, 12 Eylül 1980"de işbaşına gelen askeri yönetim tarafından bütün partilerle birlikte 15 Eylül 1980"de kapatıldı.



CHP"nin kapatıldığı dönemde, HP (Halkçı Parti), SODEP(Sosyal Demokrasi Partisi) ve DSP (Demokratik Sol Parti) olmak üzere CHP geleneğinden gelen üç parti kuruldu. HP ve SODEP, 1985 yılında birleşerek SHP adını aldı. Bu dönemde Genel Başkan olan Erdal İnönü"nün karşısına üç kez aday olarak çıkan Deniz Baykal, SHP"nin genel başkanı olamadı.

Yeniden çok partili yaşama geçilmesinden yaklaşık 9 yıl sonra, 9 Eylül 1992"de CHP"nin yeniden açılmasına ön ayak olan Baykal, sonuncusu dün yapılan 6 olağan, 4"ü de olağanüstü 10 kurultayda genel başkan seçildi. 16 yıl içinde 2 kez genel başkan adayı olmayan Baykal, CHP ile SHP"nin CHP çatısı altında birleşmesinden sonra genel başkanlığı Hikmet Çetin"e bıraktı. 1999 seçimlerinde CHP"nin barajın altında kalması üzerine de Baykal genel başkanlıktan istifa etti ve bir süre Genel Başkanlık görevini Altan Öymen üstlendi. Baykal, 16 yıl içinde 4 kurultayda tek aday olarak genel başkan oldu. Daha önce yapılan 5 kurultayda ise karşısına çıkan toplam 6 adayı yenerek genel başkanlığı kazandı.



Alkışlarla ayrıldı

CHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, delegelerin yeterli oylarını alamayarak genel başkan adayı olamadı. Koç, sonuçları beklediği salondan alkışlar eşliğinde ayrıldı. Koç, “Partimiz için bundan sonra da görevimizi yapacağız” dedi.


Delege: 1.232
Toplam imza: 1.200
Deniz Baykal: 1.016
Haluk Koç: 168
Umut Oran: 15
Ayhan Yalçınkaya: 1


Vatan