Antalya'nın Belek Turizm Beldesi'ndeProfesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin (POYD) düzenlediği geleneksel aylık yemeklitoplantıya katılan Rahmi Koç, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, davetlilerin sorularını yanıtlarken vergilerden dolayı hükümete sitem etti. 

 

Dünyadaki her ülkeden işadamları tanıdığını ve hepsinin aynı kurallara uyduğunu belirten Koç, işadamlarının bunun için kanuna ihtiyacıolmadığını söyledi. İşadamlarının yapıları, iş tecrübeleri ve anlayışlarıyla etik kuralları uyguladıklarını dile getiren Koç, şunları söyledi:

''Bizim yeni Türk Ticaret Kanunu çok kısıtlama getiriyor. Yalnız Ticaret Kanunu değil, hükümetimizde bir kısıtlama seziyoruz biz. Bugün Ankara'da TUSİAD Başkanımızın söylediği gibi, öyle kısıtlama getiriyorlar ki bizi neredeyse caydırıyorlar. İş yapmak zorlaşıyor. Bunun sebeplerinden biri hala ekonominin yüzde 50'si kayıt dışı. Bunu kayıt altına alacaklarına ki zor, yerine direk, endirek vergiler getiriliyor. Ve vergi ödeyen yüzde 50 ödeyemeyen yüzde 50'nin cezasını çekiyor. Bakın bakalımdünyanın hiçbir yerinde bizim kadar ağır vergiler yok. Dolayısıyla ben şunu iddia ediyorum ki vergileri düşürsünler, vergi ödemeyenlere ağır ceza getirsinler, daha az maliyetle daha fazla vergi toplarlar. Bunu iddia ediyorum. Kısıtlama, zorlama ile hiçbir yere gidemeyiz. Bizim hükümetimiz, maliyecimiz veya hazinemiz baksın başka ülkelere. Çünkü herşeyimizi Avrupa'yla, Amerika'yla eşitlemeye çalışıyoruz. Kanunlarımızı, anayasamızı. Vergileri indirerek daha çok vergi toplamak mümkündür. Çünkü vergileri bir noktaya getirerek adamı teşvik ediyorsunuz vergi ödememe yollarına gitmeye, kaçakçılığa.''Antalya'nın Belek Turizm Beldesi'nde Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin (POYD) düzenlediği geleneksel aylık yemekli toplantıya katılan Rahmi Koç, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, davetlilerin sorularını yanıtlarken vergilerden dolayı hükümete sitem etti.


Dünyadaki her ülkeden işadamları tanıdığını ve hepsinin aynı kurallara uyduğunu belirten Koç, işadamlarının bunun için kanuna ihtiyacı olmadığını söyledi. İşadamlarının yapıları, iş tecrübeleri ve anlayışlarıyla etik kuralları uyguladıklarını dile getiren Koç, şunları söyledi:

''Bizim yeni Türk Ticaret Kanunu çok kısıtlama getiriyor. Yalnız Ticaret Kanunu değil, hükümetimizde bir kısıtlama seziyoruz biz. Bugün Ankara'da TUSİAD Başkanımızın söylediği gibi, öyle kısıtlama getiriyorlar ki bizi neredeyse caydırıyorlar. İş yapmak zorlaşıyor. Bunun sebeplerinden biri hala ekonominin yüzde 50'si kayıt dışı. Bunu kayıt altına alacaklarına ki zor, yerine direk, endirek vergiler getiriliyor. Ve vergi ödeyen yüzde 50 ödeyemeyen yüzde 50'nin cezasını çekiyor. Bakın bakalım dünyanın hiçbir yerinde bizim kadar ağır vergiler yok. Dolayısıyla ben şunu iddia ediyorum ki vergileri düşürsünler, vergi ödemeyenlere ağır ceza getirsinler, daha az maliyetle daha fazla vergi toplarlar. Bunu iddia ediyorum. Kısıtlama, zorlama ile hiçbir yere gidemeyiz. Bizim hükümetimiz, maliyecimiz veya hazinemiz baksın başka ülkelere. Çünkü herşeyimizi Avrupa'yla, Amerika'yla eşitlemeye çalışıyoruz. Kanunlarımızı, anayasamızı. Vergileri indirerek daha çok vergi toplamak mümkündür. Çünkü vergileri bir noktaya getirerek adamı teşvik ediyorsunuz vergi ödememe yollarına gitmeye, kaçakçılığa.''