BURSA Tophane Rotary Kulübü'nün konuğu olan deprem uzmanı, Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bursa'da 2015 yılına kadar deprem beklentisi olmadığını söyledi.

Tophane Rotary Kulübü toplantısında olası Marmara ve Bursa depremi konusunda bilgiler veren Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bursa için 2015 yılına kadar bir deprem beklentisinin olmadığını söyledi. Bunu kendi buluşu olan bir sistemle rahatlıkla söyleyebildiğini belirten Ahmet Ercan, bu sistemin başkası tarafından kullanılmadığını öne sürdü. Marmara üzerindeki kırıklarda enerjinin yüzde 78'inin Gölcük'de, 10'unun Gemlik kırığında, yüzde 13'ünün ise İznik'ten ve Manyas'a kadar uzanan kırık üzerinde olduğunu anlatan Prof.Dr. Ahmet Ercan, "Bursa üzerindeki kırıkta enerjinin az oluşu nedeniyle Bursa'da deprem az oluyor. Çünkü fay hattı çok küçük. Bu nedenle Bursa'da 150- 200 yılda bir deprem riski oluşuyor. Bursa'nın 1894 yılında yaşadığı deprem aslında 9 büyüklüğündeydi. Ancak Bursa bunu 7 büyüklüğünde hissetti. 1855'de yaşanan deprem Bursa için daha yıkıcı oldu" dedi. Bursa'daki olası depremin en fazla 6.7 büyüklüğünde olabileceğini belirten Prof.Dr. Ahmet Ercan, şöyle devam etti:

"Herkes biliyor ki Bursa bir termal sıcak su kenti. Bursa'da kırık çok fazla ama kısa uzunluklarda. Bundan dolayı Bursa termal bir kent. Kuzey Anadolu'nun güney kolu Bursa'nın tam ortasından geçiyor. Bu aynı zamanda Bursa'nın termal olmasının da başlıca nedeni. Aslında bu bir nimet. Bunu enerji alanında kullanmak çok yerinde olacaktır. Olası Bursa depremine karşı binalar 6.2'lik bir değere göre yapılırsa sorun kalmaz."

Bursa Ovası ve BUTTİM (Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi) bölgesinin çok oynak bir alan olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Ahmet Ercan, bu bölgelerde büyük ve çok katlı yapılaşmanın tehlike oluşturduğunu bildirdi. Prof.Dr. Ercan, "Bu bölgeler bir jöle gibi. Jölenin üzerine istediğiniz kadar kazık çakın hiçbir fayda etmez. Buralarda yapılaşmaya izin vermek mantıklı değil" dedi.

Vatan