Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Usluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gebeler için hazırlanan aşının geldiğini belirterek, bu süreçte gebelerin hızla aşılanmasının, etkene karşı bağışıklık kazanmalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

ABD'de ve Kanada'da olgu sayılarında azalma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Usluer, şöyle konuştu:

'Söz konusu ülkelerde yapılan açıklamalarda tepe noktasının geçildiği, hastalığın azalma durumuna gelindiği yönünde açıklamalar yapılıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa ve Asya'daki enfeksiyonla ilgili haritasına baktığımızda batı Avrupa ülkelerinde artık hastalık sıklığında azalma karşımıza çıkarken kuzey Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinde hastalığın arttığını ve tepe düzeyine henüz gelmediğini görüyoruz ki Türkiye de bu ülkeler arasında yer almakta.

Batı Avrupa'da Almanya ve İspanya'da özellikle hasta sayısı çok azaldı. Bu azalmada en önemli etken, aşılanmaya erken başlanmış olması ve aşılanma oranın yüksek olmasıdır. Aşılayarak bireyi koruyoruz ancak bir yanda bu enfeksiyonu sınırlamak, salgını kontrol altına almak istiyorsak toplumdaki bağışıklanma yani aşılanma düzeyini hızla artırmamız gerekiyor. Domuz gribi nedeniyle hastanelere başvuru sayısında büyük oranda azalma var.'

Türkiye'de aşılanan kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğunu, dünyada ise bu rakamın 200 milyon civarında olduğunu belirten Usluer, şunları söyledi:

'Bugüne kadar aşıyla ilgili ciddi yan etki bildirimi 80 civarında olguda var ancak şu ana kadar aşıyla ilişkilendirilmiş ölüm yok. Ölen kişilerin otopsilerinde aşıyla ilgili bulguya rastlanmadı. Enfeksiyonun sıklıkla görüldüğü çocukların ve gebelerin aşılanmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Resmi rakamların açıklanmamasına karşın geçen haftaya göre ölüm hızında düşüş olmadı.'/yeni şafak