İZMİR ve 4 ili kapsayan polis operasyonunda, ünlü sanatçı Haluk Levent'in de içinde bulunduğu birçok kişiden haraç aldıkları, çok sayıda şirketi baskıyla ele geçirdikleri, paravan şirketler üzerinden banka dolandırdıkları belirtilen, bir emekli subay ve meslekten atılma astsubayın da aralarında bulunduğu çete çökertildi. Askeri liseden atılan ve kendisini istihbarat elemanı olarak tanıtan çete lideri 38 yaşındaki C.Ç.'nin, medya gücü elde etmek için radyo istasyonu satın aldığı, radyonun bulunduğu binada, ses izolasyonlu özel bölmelerde mağdurlara işkence yaptığı ortaya çıktı. Bir emniyet müdür yardımcısının da çeteye yardımcı olduğu öne sürüldü. Gözaltına alınan 18 kişi adliyeye sevk edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir grubun çete olarak faaliyet yürüttüğü, baskı uygulayarak şirket ele geçirdiği yönündeki şikayetler gelmesi üzerine Kaçakcılık ve Organrize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin araştırmaları sırasında 2005 yılında organize suç örgütü kurmak suçundan girdiği cezaevinden 2007 yılında tahliye olan C.Ç.'nin çevresine topladığı kişilerle yeniden yasa dışı faaliyetlere başladığı belirlendi. Yaklaşık bir yıl süren teknik ve fiziki takip sonrasında çete elemanlarının kimlikleri, faaliyetleri, kullandıkları adresler ve baskı uygulayarak ele geçirdikleri şirketlerin sahipleri tek tek belirlendi.

Çeteye yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından geçen salı günü sabah saatlerinde `Firuze' adlı operasyonla İzmir, Aydın, İstanbul, Ankara ve Balıkesir'de eş zamanlı 35 adrese yapılan baskınlarda 23 kişi gözaltına alındı. İfadeleri alındıktan sonra 5'inin serbest bırakıldığı zanlıların evlerindeki ve işyerlerindeki aramalarda 2 ruhsatsız tabanca, namlusu kesilmiş av tüfeği, pompalı tüfek, 108 fişek, 4 ruhsatlı tabanca, dürbün ile bankalardan kredi çekilmesinde kullanılan çok sayıda şirket evrakı ele geçirildi.



HALUK LEVENT'TEN HARAÇ ALINMIŞ

Gözaltındaki zanlıların takibi sırasında çetenin faaliyetleri de deşifre edildi. Askeri liseden atıldığı belirlenen çete lideri C.Ç.'nin tahliye olduktan sonra arkadaşı emekli yüzbaşı A.Ö.'yü ve astsubaylıktan atılma S.G.'yi yanına alarak çetesini yeniden canlandırdığı anlaşıldı. A.Ö.'nün tefecilik yaptığı, S.G.'nin ise çetenin tahsilat ve dolandırıcılık faaliyetlerini yürüttüğü öne sürüldü. Eleman kazandıktan sonra da C.Ç.'nin AYD Otomotiv ve Hatsan Otomotiv'in de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketi baskıyla ele geçirdiği belirlendi. Çete üyelerinin ayrıca, alacaklılarının başvurusu üzerine, ünlü şarkıcı Haluk Levent'i iki kez Güzelyalı semtindeki kendilerine ait restorana zorla getirdikleri, borçlarını ödemesi için baskı yaptıkları ve haraç aldıkları ortaya çıkarıldı. Çetenin Haluk Levent'in yanı sıra Bursa, Aydın'ın Nazilli ilçesinde, İzmir'in Buca ve Çiğli ilçelerinde de birçok kişiden baskıyla alacak tahsil ettikleri saptandı.

POLİS MÜDÜRÜ DİNLEMEYE TAKILDI

Çete elemanlarının Haluk Levent'le buluştukları sırada kendilerini takip eden bir araçtan şüphelendikleri, plakanın kime ait olduğunu öğrenmek için bağlantıya geçtikleri dönemin Bölge Trafik Şube Müdürü İ.K.'den yardım aldıkları belirlendi. İzmir'deki görevi sırasında bir üst rütbeyle Samsun'a atanan, İdare Mahkemesi'nin kararıyla tekrar dönen Emniyet Müdür Yardımcısı İ.K.'nin Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'ndan yapılan araştırmada, kendi şifresiyle girdiği bilgisayarda çete elemanlarının şüphelendiği araçların plakalarını sorguladığı, emniyet müdürlüğünün hangi birimine ait olduğu hakkında bilgi verdiği öne sürüldü.

BANKA MÜDÜRLERİ SAYESİNDE HAKSIZ KREDİLER ALDI

Suç örgütünün bağlantı kurduğu banka müdürü ve personeli sayesinde, ele geçerdikleri ancak faaliyette olmayan şirketler ile kağıt üzerinde kurulmuş şirketler adına bankadan kredi çektikleri, teminat olarak verdikleri senetleri de ödemeyeyip 2 milyon YTL'lik dolandırıcılık yaptıkları tespit edildi. Şebekeye yardımda bulundukları belirtilen banka görevlileri H.A ve B.T. de operasyon kapsamında gözaltına alındı. İki görevli hakkındaki işlemlerin devam ettiği bildirildi.

RADYO İSTASYONU İŞKENCE MERKEZİ

Yasa dışı faaliyetleri sırasında kendilerine madya gücü kazandırmak için radyo istasyonunu satın alıp şirket (Medya Türk) kuran çete lideri C.Ç.'nin, binanın bir bölümünü hukuk bürosu tabelasıyla kamufle ettikten sonra, kurdurduğu izolasyonlu bölmelerde, şirket sahiplerine, borçlularına ayrıca çete hiyerarşisine uymayan elemanlarına işkence yaptığı ortaya çıktı. C.Ç.'nin bu işkenceleri sırasında, radyonun müzikli programlarına devam edip, izolasyonlu bölmelere de bu sesi verdikleri saptandı. Ekonomik kazanç elde etmek için göçmen kaçakcılığı yaptıkları da iddia edilen C.Ç.'nin de aralarında bulunduğu 18 kişi adliyeye sevkedildi.

Emniyet Müdür Yardımcısı İ.K. için gözaltı işleminin yapılmadığı, ancak şüpheli sıfatıyla ifadesinin soruşturmayı yürüten savcı tarafından alınacağı kaydedildi.