Çin'in işgali altında olan Tibet ve Doğu Türkistan'ın sürgündeki liderleri Türkiye'de buluşacak.

Türkiye dünya çapında ses getirecek bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Uygur Türklerinin annesi Rabia Kadir ve Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Mart ayında İstanbul'da düzenlenecek 'Uluslararası İnsan Hakları Sempozyumu'na katılacak. İHH İnsanı Yardım Vakfı tarafından düzenlenen program için davet edilen Uygur Türklerinin sürgündeki lideri, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir ve Tibet'in özgürlüğü için mücadele veren Nobel Barış Ödülü sahibi Dalay Lama ile irtibata geçildi. Kadir, programın gerçekleşeceği 21 Mart için olumlu cevap verdi. Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama'nın programa katılması için asistanından gelecek cevap bekleniyor. Türkiye'de bir araya gelmesi planalanan ikili, son olarak Prag'ta düzenlenen “Asya'da Barış, Demokrasi ve İnsan Hakları” konferansına 1 gün arayla katılmıştı.

İLK TÖREN HAVALİMANINDA

Rabia Kadir'in gelişi için Türkiye'deki Uygur dernekleri de harekete geçti. Dernekler, Rabia Kadir için muhteşem bir karşılama töreni düzenlenmeyi planlanıyor. Karşılamanın ilk adresi İstanbul Atatürk Havalimanı olacak. Çok sayıda Uygurlu bayraklarla Rabia Kadir'i karşılamaya gelecek.

ÇİN'İN HEDEF TAHTASINDA

Çin devleti tarafından, devlet düşmanı olarak ilan edilen Rabia Kadir Uygur Türklerinin hakları için mücade ediyor.Türkiye'nin Rabia Kadir'e ziyaret için vize vermediğine dair basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat açıklama yaparak “vize verilecek” dediği Rabia Kadir'in gelişi için Dışişleri Bakanlığı bilgilendirildi. Türkiye'ye gelişinde bir problem olmadığı teyidi alınan Rabia Kadir için olağanüstü güvenlik önlemleri de alınacak. Son olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamaları yüzünden Çin'in hedef tahtasına koyduğu Rabia Kadir, Türkiye'nin olayları 'soykırım' olarak nitelendirmesinden memnuniyetini dile getirmişti.
Budist rahipten cevap bekleniyor

Tibet'in bağımsızlığını savunan Nobel ödüllü Budist ruhani lider Dalay Lama ile temasa geçen İHH yetkilileri önümüzdeki hafta bir yanıt gelmesini beklediklerini ifade ettiler. Özgürlük mücadelesi için heryıl bir çok ülkeyi gezen ve Tibet'te yaşanan insan hakları ihlallerini aktaran Nobel Barış Ödülü sahibi ödüllü Dalay Lama'nın davete sıcak baktığı belirtildi. Davetiyetelerin hazırlandığı belirtilen etkinlik için uluslararsı düzeyde yoğun bir katılım bekleniyor. Program için Çin yönetiminin izleyeceği tavır ise merak konusu./yeni şafak