TÜSİAD"ın Tıp Turizmi başlıklı çalışmasında, Türkiye"ye gelen bir tıp turistinin ortalama 8 bin dolar harcayarak, herhangi bir turistten 12 kat daha fazla harcama yaptığı, bu çerçevede geleneksel turizmden 2008"de elde edilen 21.9 milyar dolarlık gelirin sadece tıp turizmi ile yakalanmasının dahi mümkün olabileceği vurgulandı. Türkiye"nin batı ülkelerine göre ameliyat ücretlerinin düşüklüğünün, tıp yatırımlarının üst seviyede olmasının, doktor kalitesinin dünya standartlarının üzerinde olmasının büyük avantaj yarattığına dikkat çekildi.


Çalışmada, Türkiye"de 2008"de turist başına 708 dolar elde edildiği, 2023"de ise bin 350 dolara yükseltilmesinin öngörüldüğü belirtildi. Oysa, tıbbi tedavi ve ameliyat amacı ile gelen herhangi bir hastanın, seyahat ve hastane dışı masrafları hariç tutulduğunda, sadece tıbbi müdahaleler için 3 bin 500 ile 35 bin dolar arasında bir harcama yapmasının söz konusu olduğuna işaret edildi. Türkiye"ye böbrek transplantasyonu için gelen bir hastanın tedavisinde ise bu rakamın 100 bin dolara kadar çıkabildiğine dikkat çekildi.

TÜSİAD Tıp Turizmi Alt Çalışma Grubu Başkanı Meri Bahar Türkiye"ye şu an için her yıl 30-40 bin arasında sağlık turisti geldiğini söyledi. Meri Bahar, “Tıp Turizmi"nde hedef, 2020"de 1 milyon yabancı hasta ve 8 milyar dolar gelir elde etmek” dedi.

Nasıl geliştirilebilir?

Tıp turizminde dünyada 60 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğuna dikkat çeken Bahar, 2010"da tıp turizmi gelirlerinin ise 100 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Dünyanın tıp turizminde önde gelen ülkesinin Singapur olduğuna dikkat çeken Bahar, “2006"da Singapur"da 410 bin yabancı hasta ve 90 bin refakatçi kabul edildi. Bu rakamı şimdi yüzde 28 artırarak, 2012"de 1 milyon hastaya ulaşmayı hedefliyorlar”dedi. Türkiye de ise tıp turizminin gelişmesi için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmasının şart olduğuna vurgu yapan Meri Bahar, “TÜSİAD, TÜRSAB, Sağlık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı bu konuda bir araya gelerek, ellerinden geleni yapmalı. Turizm Teşvik Kanunu"na, Tıp turizmi ve termal turizm ayrı ayrı tanımlanarak girmeli. Tıp turizminin döviz kazandırıcı rolü nedeni ile yapılan hizmet sırasında kullanılan malzemeler için KDV iadesi mekanizması kullanılarak, hizmetler vergiden muaf faaliyetler olar kabul edilmeli. Yabancı dil bilen sağlık çalışanlarının yetiştirilmesine öncelik verilmeli” dedi.

Bahar, Türkiye"de tıp turizminde göz tedavisi, kanser, kalp hastalıkları, estetik ve ortopedinin öne çıktığına değinerek, “Türkiye, maliyet avantajları, ileri teknoloji ve sağlıkta yapılan tıbbi operasyonların çok başarılı olması vize kolaylığı gibi avantajlarıyla dünyada tıp turizminde öne çıkma potansiyeli yüksek olan bir ülke” dedi.

Rabbim Cleveland dedi

ABD"de Şubat ayı içinde kalbinden bypass olan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan"ın eşi Ahsen Unakıtan ameliyat için neden ABD Cleveland"ı tercih ettiklerini dönüşte şöyle açıklamıştı: “"Bu ameliyat nerede iyi olursa orada yapalım, bize yardım et, hayırlı yolu göster" diye rabbime dua ettim. Gönlümde de Cleveland Kliniği yatıyordu. Kısmet oldu.”

Bu ülkeler başardı

TIbbİ tedavi ve ameliyat masraflarında yüzde15 ile 80 arasında tasarruf sunan Tayland, Hindistan, Singapur gibi ülkeler tıp turizminde öne çıkıyor. Sadece Tayland"ı 1 milyondan fazla hasta ziyaret etti. Bu sayı Hindistan"da 500 bini, Singapur"da ise 250 bini buldu.