Türkiye, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye ilk kez hava operasyonu düzenledi. PYD'nin El Bab'a ilerlediğini tespit eden Türkiye, ABD aracılığıyla çekilmesi için PYD'ye önceki akşam saat 20.00'ye kadar süre verdi. Ancak talep yerine getirilmeyince Türk jetleri hava harekâtı düzenledi. 200 civarında PYD/PKK'lının öldüğü değerlendiriliyor.

Türk güvenlik kaynakları, terör örgütü PYD/PKK güçlerinin Suriye'deki El Bab'a doğru ilerleyişini tespit edince ABD makamlarıyla irtibata geçti. Türkiye, PYD/PKK unsurlarının önceki akşam saat 20.00'ye kadar bölgelerine geri çekilmesi için süre verdi. Ancak PYD, Türkiye'nin bu talebini yerine getirmedi, PKK elebaşlarından Murat Karayılan'ın da "Geri çekilmeyin" emri telsiz kayıtlarına düştü. Türkiye bunun üzerine hava harekâtı başlattı. Hava harekâtında güdümlü nüfuz edici bombalar da kullanıldı. TSK dün sabah bu harekâtla ilgili iki ayrı açıklama yaptı.

HAVA HAREKÂTI 3 SAAT SÜRDÜ

Harekâtın 3 saat kadar sürdüğünü ortaya koyan ilk açıklamada şöyle denildi: "19 Ekim 2016'da 21.11-23.59 saatleri arasında PYD/YPG terör örgütü unsurlarının bulunduğu tespit edilen Maarrat Umm Hawsh bölgesine Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları ile hava harekâtı düzenlenmiş, tespit edilen paletli zırhlı araç, karargâh binası ve barınak olarak kullanılan 11 hedef ile 7 dinamik hedef (toplam 18 hedef) imha edilmiştir."

18 HEDEFE 26 BOMBA

Harekâtın 58'inci günü dolayısıyla yapılan ikinci açıklamada hedef alınan yerler ve etkisiz hale getirildiği değerlendirilen PYD/PKK unsurlarıyla ilgili ayrıntı verildi. 13 PYD/PKK hedefine ateş destek vasıtaları (Fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlar) tarafından atış yapıldığının da vurgulandığı ikinci açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: "PYD/PKK, Bab istikametindeki beş meskûn mahal (Al Hasi, Eashiyah, Urum Al Qurah, Wardiyah, Kawl Suruj) ve Shahba Barajı'nı ele geçirerek, kontrol altına aldığı alanı doğuya doğru genişletmiştir. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından, PYD/PKK'nın yeni kontrol altına aldığı bölgede bulunan 18 hedefe 26 bomba atılmış, PYD/PKK unsurlarınca karargâh, toplanma-barınma ve silah-mühimmat deposu olarak kullanılan 9 bina, bir zırhlı araç, ikisi silahlı dört araç imha edilmiştir. Harekât sonucunda 160-200 PYD/PKK terör örgütü unsurunun etkisiz hale getirildiği kıymetlendirilmektedir."

KARAKOLA HAVAN MERMİSİ

PYD, Türkiye'nin hava harekâtına Afrin'den, İskenderun'da 3'üncü Hudut Bölük Komutanlığı'na (Curcurum) bağlı Güntepe Hudut Karakolu'nu hedef alarak karşılık vermeye çalıştı. Dün sabah 05.50'de Afrin'den atılan 5 havan mermisi boş araziye düştü. Sınırdaki Türk topçu birliği de saat 07.10-07.25 arasında Fırtına obüsleriyle top atışı yaparak karşılık verdi.

RUSYA İZİNLİ İDDİASI

Bazı askeri uzmanlar, Suriye Hava Sahası'nın büyük oranda Rusya denetiminde olduğuna dikkat çekerek, bu kadar uzun süreli hava harekâtının Rusya'nın bilgisi dahilinde olduğunu savundular. Bir askeri kaynak da, "Her zaman olduğu gibi çok dikkatli yapılan hedef tespitini müteakip icra edilen başarılı hava harekâtları sonucunda PYD/YPG'li teröristler hiç beklemedikleri kadar zayiat vermişlerdir" dedi. Türk jetleri PYD/PKK'yı vururken, TSK destekli ÖSO da El Bab istikametinde ilerleyişini sürdürdü. ÖSO güçleri dün sabah El Bab yönünde Aktarin'in güneyinde DEAŞ'ın elindeki Baruzah meskûn mahalini kontrol altına aldı. 42 DEAŞ hedefine top atışları yapılırken, ÖSO'nun ele geçirdiği alan 1260 kilometrekareyi buldu.

FIRAT KALKANI BIDEN'DAN ÖNCE

Türkiye ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, darbe girişiminden sonra Washington'ın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu göstermek için Ankara'ya geldiği 24 Ağustos'ta 'Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatmıştı. Biden'ın ayrılmasından sonra da Türk topçu birliği 25 Ağustos'ta Menbiç'in 10 kilometre kuzeyinde Cerablus'a 6 kilometre uzaklıkta bir grup PYD'liyi Fırtına obüsleriyle vurmuştu.