Putin yaptığı açıklamada, bu yıl bütçede savunma harcamalarına 27,20 milyar dolar ayrıldığını belirterek, sözkonusu tahsisatın silah alımı, savunma ile ilgili araştırma ve silahların geliştirilmesinde kullanılacağını kaydetti.

Putin, savunma harcamaları için verilen siparişlerin yüzde 30'yla ilgili olarak henüz bir anlaşma imzalanmadığını ifade etti. Putin, "İlgili kişilerden, faaliyetlerini koordineli bir şekide gerçekleştirmesini ve mümkün olan en kısa süre içinde tüm kamu anlaşmalarının neticelendirimesini istiyorum. Nihai raporların da bu yıl 31 Ağustos'tan önce hükümete sunulması lazım" dedi.

Rusya Silahlı Kuvvetleri, yıllardır yeteri kadar fon sağlanamaması nedeniyle yaşlanan alt yapı yatırımları ile silah sistemlerinin yenilenmesi için savunma harcamalarının artırılmasını istiyor.

Putin, 2010 Aralık ayında 2020 yılına kadar ordunun yeniden silahlanması amacıyla 725 milyar dolar savunma harcamasında bulunacaklarını bildirmişti.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından geçen 20 yılda Rusya ordusunda görülen düşük moral ve kötü yaşam koşulları, Rusya ordusunda reform planları yapılmasına neden oldu. Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan ile 5 günlük savaşı, Rusya ordusunda teknik sorunlar ile yaşlanmış teçhizatı gözler önüne serdi.