Rusya Başbakanı Vladimir Putin, iktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi (BRP) tarafından gelecek yıl 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanı seçiminde aday gösterilmesini kabul ederek, adaylığını resmen ilan etmiş oldu.

Putin'in Kremlin'e 4 yıl aradan sonra dönüşünün yolunu açan karar, BRP'nin bugün Moskova'da Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de katıldığı kongresinde kabul edildi.

Medvedev kongrede yaptığı konuşmada, Ruslara 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri için sandık başına giderek BRP için oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Dimitriy Medvedev, BRP'nin gelecek yıl devlet başkanı adayı olarak gösterdiği Putin'in ülkenin "en popüler, en deneyimli ve etkili politikacısı" olarak desteği hak ettiğini söyledi.

Medvedev konuşmasında partinin bugüne kadar yaptıkları ve gelecek dönem yapmayı planladığı projeleri konusunda da salondakilere kısa bilgi verdi.

Putin de yaptığı konuşmada, BRP'nin ülke gelişimine bugüne kadar verdiği katkıya işaret ederek, muhalefet liderlerini taahhütlerini yerine getirmedikleri için eleştirdi.

Vladimir Putin, BRP'nin kendisini gelecek yıl devlet başkanı adayı olarak gösterdiğini ve kendisinin de bunu kabul ettiğini belirterek, Rus halkından 4 Aralık'taki parlamento seçiminde sandık başına giderek BRP için oy kullanmasını istedi.

Putin ve Medvedev, 1000 gazeteci ve 11 bin davetlinin izlediği Lujniki Stadyumu'ndaki kongre salonuna birlikte girdi.

Medvedev, 24 Eylül'de yaptığı açıklamada, başkanlık seçiminde Putin'i destekleyeceğini açıklamış, Putin de buna karşılık Medvedev'i başbakan olarak görmek istediğini söylemişti.

Putin ve Medvedev'in yer değiştirmeleriyle ilgili daha önce açıkladıkları planları bugünkü kongreyle resmen başlatılmış oldu. Medvedev'in başkanlığı sırasında yapılan yasa değişikliğiyle devlet başkanının görev süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılmış ve aynı kişinin üst üste sadece iki dönem başkanlık yapabileceği maddesi korunmuştu.

BRP'nin kongresine çok sayıda yabancı davetlinin yanı sıra Türkiye'den AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da katılıyor.

Rusya'da 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerinde BRP listesinin başında Medvedev yer alıyor.