İstihbarat kaynaklarından alınan bilgilere göre, geçen yıl Karadeniz'de ortak eylem yapma kararı alan PKK ve TİKKO, 2009 Mayıs ayından itibaren bölgeye yerleşmeye başladı. PKK'lı Celal Başkale adlı terörist öncülüğünde bölgeyi iyi bilen TİKKO militanlarının lojistik desteğiyle Tunceli üzerinden Karadeniz Bölgesi'ne gelen 24 kişilik grup, buradan 3 kola ayrılarak bölgeye dağıldı. Giresun, Tokat ve Sivas kırsalına geçen gruplar eylem koymaya başladı. Giresun'da bulunan grubun geçen yıl Gümüşhane'nin Şiran ilçesi Karamustafa köyü Çamlık Mahallesi'ndeki evlere girerek vatandaşlardan giyecek ve yiyecek aldıktan sonra ormanlık alana kaçtığı, yine Gümüşhane'nin Şiran ilçesine 10 km mesafedeki Yeşilbük-Aksaray köyü mevkiinde 17 askeri aracın 11. sırasındaki araca silahlı taciz yaptığı ve bu olayda 3 askerin yaralandığı, Giresun'un Dereli ilçesi Kümbet Yaylası Cımbırtlık Ormanları mevkisinde bir astsubay ve bir uzman çavuşun yaralanmasıyla sonuçlanan taciz atışı gerçekleştirdiği bildirildi. Son olarak, 7 Temmuz 2009'da Tunceli'nin Çemişgezek ilçe merkezine yapılan silahlı saldırıda Emniyet Müdürlüğü binasına yapılan roketli saldırının da PKK-TİKKO ortak eylemi olduğuna dikkat çekildi.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KARADENİZ'DE HEZİMETE UĞRADI

1993 yılından itibaren PKK, DHKP-C ve TİKKO, Karadeniz Bölgesi'nde ortak eylem yapma kararı almış ve 'Karadeniz Birleşik Komünistler Birliği' ittifakı kurarak eylemlere girişmişlerdi. 1998 yılında PKK'nın paravan örgütü olan Türkiye Devrim Partisi'nin (TDP), Resul Kocatürk başkanlığında bölgeye gönderilen 9 kişilik ekipten 3'ü güvenlik güçlerinin ısrarlı istihbarat ve takipleri sonucu çıkan çatışmalarda öldürülürken, 3'ü sağ yakalandı, diğer 3 kişi ise bölgeyi terk ederek izini kaybettirdi.

Bölgede her zaman bir ağırlığı olan DHKP-C ise kabuğuna çekildi. DHKP-C örgütü 1994 yılında bölgeye 9 kişilik bir grup göndermiş, çıkan çatışmalarda bunlardan 6'sı ölü 3'ü sağ ele geçirilmişti. 21 Mart 2002'de Ordu'nun Ünye ilçesi kırsal alanında düzenlenen operasyonda DHKP-C'li 3 teröristin öldürülmesi, ardından 29 Eylül 2005'te Tokat'ın Yağmurlu beldesinde örgütün bölge liderleri Sebahattin Yavuz ile Songül Koçyiğit'in öldürülmeleri üzerine örgüt sessizliğe büründü.

TKPML-TİKKO ise 1990'lı yılların ikinci yarısından itibaren bölgede PKK ile ortak eylemler yaptı. 26 Mayıs 1997'de Tokat Kurtuluş Un Fabrikası'nı TİKKO desteğinde basan bir grup PKK'lı 3 kişiyi öldürdü. 4 Ocak 1999'da Tokat'ın Almus ilçesinde güvenlik güçleriyle PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada 1 terörist ölü ele geçirildi. 10 Mart 1999'da Tokat kırsalında yaşanan çatışmada TİKKO örgütünün üst düzey üç yöneticisi ölü olarak ele geçirildi.

19 Haziran 2002'de Ordu'nun Mesudiye ilçesi kırsal alanında güvenlik güçleri ile TİKKO üyesi teröristler arasında çatışma çıktı. Teröristler, ormanlık alana kaçarak izlerini kaybettirirken, teröristlere ait silah ve cephane ele geçirildi./sabah