ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'nin yeni baraj puanları olan 165 ve 145'in belirsizlikleri ortadan kaldırmak için belirli başarı yüzdelerine sabitlendiğini belirterek, ''Buna göre, ön lisans programları için yüzde 15, lisans programları için yüzde 25 başarı aranacak'' dedi.
Yarımağan, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen ''6. Gençlik ve Rehberlik Sempozyumu''na gelişinde gazetecilere, önlisans ve açık öğretim fakültelerine giriş için aranan en küçük taban puanın 160'tan 145'e, lisans programlarına giriş için aranan taban puanın da 185'ten 165'e düşürüldüğünü hatırlattı.

Ünal Yarımağan, hesaplama yönteminin gereği olarak 165 ve 145 puanlarda oluşabilecek belirsizlikleri gidermek için de değişiklikler yapıldığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Çünkü bugünkü mevcut puan hesaplama sisteminde en küçük puana göre, en küçük puanı alan adayın puanının kaç olduğuna bağlı olarak bütün puanlar etkilenebiliyor. Taban puanlar da biraz aşağı yukarı gidebiliyor. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için yeni taban puanlar olan 165 ve 145 puanlar belirli başarı yüzdelerine sabitleştirildi. Buna göre, ön lisans programları için yüzde 15, lisans programları için yüzde 25 başarı aranacak. 'Bu ne getirecek' derseniz, bu eski sisteme göre geçen yıl ve önceki yıllarda uygulanan sisteme göre, ön lisans programlarına tercih yapma hakkını elde eden aday sayısının yüzde 20 ile yüzde 40 dolayında artmasına, lisans programlarına tercih yapma hakkı elde edecek aday sayısını da puan türüne ve soruların zorluk düzeyine göre yüzde 40 ile yüzde 60 arasında artmasına neden olacaktır.''