3 senedir her ÖSS sonuçları açıklandığında ÖSS"deki puan değişimlerinin analizini yapan bir yazı yayınlıyorum. Ve bu yazıyı Haber 7"de yayımlanıyor. Bir klasik haline gelen bu yazıya bu sene de veriler ışığında devam edeceğiz. Ama önce geçen seneki tahminlerimiz tutmuş mu ona bir bakalım:

EA-2 de …… puanlarda 5-9 puana kadar bir düşüşe sebep olabilecektir.
· Boğaziçi Sosyoloji 2007"de 348 Puan-2008"de 340 Puan
· Abant İktisat 2007"de 298 Puan-2009"da 294 Puan

Söz-2 puan türünde …… birçok Sözel bölümün puanı geçen senenin puanı ile neredeyse aynı olacak. Ancak alt puan dilimlerinde 1-3 puan civarında bir puan düşüş olabilir.
· Boğaziçi Tarih 2007"de 336 Puan-2008"de 336 Puan
· Cumhuriyet Tarih 2007"de 307 Puan-2008"de 304 Puan

Say-2 Puan"da …… puan düşüşü 8-15 puana kadar gerçekleşebilir.
· Boğaziçi Fizik 2007"de 342 Puan-2008"de 331 Puan
· Niğde Biyoloji 2007"de 275 Puan-2008"de 261 Puan

Geçen sene yaptığımız tahminler büyük oranda doğru çıktı. Şimdi çeşitli veriler eşliğinde 2009 ÖSS"de puanların hâli ne olacak görelim.

NET ORTALAMALARI
Netleri incelediğimizde Türkçe"deki ciddi düşüş ve Mat-2"deki kısmı yükseliş dışında net ortalamalarının ciddi oranda değişmediğini görüyoruz.
Hatta ufak da olsa bu seneki ortalamaların arttığını görüyoruz.
Türkçe"nin etkin olduğu EA ve SÖZ puan türlerinde net ortalamaları bu senenin puanları 1-2 puan aşağı çekmeye çalışacaktır.
Özellikle Türkçe"nin etkin rol oynadığı Sözel"de Edebiyat ortalamasının da düşmüş olması puanları 3 puan kadar aşağı çekebilir.
Tabi şimdilik kontenjan artışını hesaba katmıyoruz.

KONTENJANLAR


EA-1 ve SÖZ-1"deki ciddi kontenjan artışlarını bir kenara bırakırsak ikinci puan türlerinde % 15 civarında bir kontenjan artışı olmuştur. Bu kontenjan artışları puanları aşağı çekecektir. Üst dilimlerde bu artış puanları pek oynatmazken alt dilimlerde 5 (özellikle Sayısal bölümlerde) puana kadar düşüşe neden olabilir.

PUAN KARŞILAŞTIRMALARI


En çok önemsediğim verilerden biri de sıralama karşılaştırmalarıdır. Aynı sırada yer alan kişilerin puanları arasındaki değişim puanların seyri hakkında önemli bilgi vermektedir.
Sayısal ve EA alt puan diliminde puanların değişmeyeceğini gösterirken üst dilimlerde 3 puana kadar yükselebilecektir.
Sözelde ise üst dilimlerde puanlar sabit kalırken alt dilimlerde 3 puana kadar düşüş gerçekleşebilecektir.

ÖZETLE

· SAY-2" de net ortalamasının yükselmesi puanları yukarı çekerken kontenjan artışı aşağı çekecektir. Bunun sonucunda üst dilimlerde puanlar pek değişmez, hatta 1-2 puan artabilecekken alt dilimlerde puanlar 3 puan arasında düşebilecektir.

· EA-2"de ise Türkçe"deki ortalamasındaki düşüş puanları ufak da olsa aşağı çekmeye çalışırken kontenjan artışları yukarı çekecektir. Bunun neticesinde birçok EA bölümünde puanlar pek değişmeyecektir. Üst dilimlerde 1-2 puanlık artış görülürken alt dilimlerde puanlar yerinde sayacaktır.
·
· SÖZ-2"de ise üst puan dilimlerinde puanlar 0-1 puan arasında düşüş gösterip, yerinde sayarken; alt dilimlerde 5 puan civarında düşüş görülebilecektir.

Tercih dönemini başarılı bir şekilde geçirmeniz dileğiyle