Türk limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol'ün ele alınacağı zirveyle ilgili olarak iki seçenek tartışılıyor: Türkiye ile ilgili değerlendirme Kıbrıs'ta müzakereler sona erinceye kadar ertelensin. Ya da Türkiye'ye yaptırım uygulayalım.

AB Haber'e göre, AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının 10-11 Aralık'ta Brüksel'de yapacağı zirvede Türk limanlarının Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokol'un uygulanmaması sonucu alınacak tutum konusunda iki seçenek tartışılıyor. AB Dönem Başkanı İsveç'in önerisi olan ve birçok AB üyesi ülke tarafından sıcak karşılandığı belirtilen ilk seçenekte Türkiye ile ilgili değerlendirmenin Kıbrıs'ta müzakereler sona erinceye kadar ertelenmesi öngörülüyor. İkinci seçeneğin ise Kıbrıslı Rumların veya Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB zirvesinde Türkiye'ye yaptırım istemesi olduğu kaydediliyor. AB Habere göre, müzakerelerin durmasını istemeyen Rumlar'ın amacı zirvede bir “Türkiye krizi” çıkararak müzakere sürecine psikolojik bir darbe vurmak.

RUMLARIN AMACI SÜRECİ ZEDELEMEK

Müzakere sürecini tamamen Kıbrıs sorununa bağlamayı amaçlayan Rumlar'ın, zirvede “Türkiye krizi” çıkararak müzakere sürecine psikolojik bir darbe vurulmasını sağlamalarına pek ihtimal verilmiyor. AB çevreleri 'Sarkozy nin sağı solu belli olmaz. Rumların Kıbrıs sorununa çok sert yaklaşımları bu olasılığın gündemde olmasını sağlayan bir gelişme olabileceği' konusunda da birleşiyorlar” diyor. Aralık ayı Kıbrıslı Rumlar tarafından bir çözüm için son şans olarak öne sürülüyordu.

Türkiye ile birlikte arabulucu olalım

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye'de yayımlanan Vatan gazetesine verdiği demeçte Türkiye'nin aracılığıyla yapılan Suriye ve İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinde ülkesinin de rol almaya hazır olduğunu söyledi. Sarkozy, Fransa'nın Suriye ve İsrail ile ilişkileri olduğunu, AB ve Türkiye ile koordinasyon içinde gerekli dürüstlüğün olması halinde duraksayan barış görüşmelerini yeniden başlatmanın mümkün olabileceğini söyledi./yeni şafak