Proje ile Bafa Gölü çevresindeki tarım alanlarında damlama sulama ile yüzde 70"e varan su tasarrufu hedefleniyor.
Toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, ilgili kuruluşların yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda proje kapsamında yapılacak çalışmaların yanında Türkiye"deki su kaynaklarının mevcut durumu, DSİ"nin Büyük Menderes Havzasındaki çalışmaları Bafa Gölü"nün önemi, tarımsal sulama uygulamaları ve sorunlar masaya yatırıldı.
Proje hakkında bilgiler veren Doğal Hayatı Koruma Vakfı(WWF) Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Kaynak, yöre halkı ve ülke ekonomisi için çok önemli bir zenginlik kaynağı olan Bafa Gölü"nün her geçen gün kirlenerek kuruduğuna dikkat çekerek, “Gölün en önemli sorunlarından biri özellikle yaz aylarında Büyük Menderes"ten yeterli su verilmemesi ve suyun kirliliği. Tarımsal su kullanımında tasarruf göle su girişini de arttıracaktır. Modern sulama yöntemleri bu süreçte en önemli araçtır” dedi.
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk da, su ve sulamanın tarımsal üretimdeki önemine değinerek, “Özellikle yetiştirilen ürünlerin yaz döneminde ihtiyacı olan suyun büyük bir kısmını barajlardan karşılıyoruz. Son yıllardaki yağış yetersizlikleri ve yağışların mevsime göre düzensizlik göstermesinden dolayı sulama sezonunda yetecek miktarda su barajlarda toplanamamaktadır. Mevcut sulama sistemlerinde de modern uygulamaların kullanımı henüz istenilen düzeyde değil. Sulamadan beklenen yararın sağlanabilmesi, sürdürülebilir bir tarım yapılabilmesi için su uygulama randımanı yüksek olan sulama yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından da Karaca İlçesi Palamutçu, Ataeğmir köyleri, Bozdoğan İlçesi Olukbaşı köyünde basınçlı sulama sistemlerine destekleme verilmiştir. 2008 yılında bireysel olarak başvuran çiftçilerimize de 8 adet basınçlı sulama sistemi desteği verildi” şeklinde konuştu.
Aydın Valisi Mustafa Malay ise, su tasarrufu ve Büyük Menderes Nehri"nin kirliliğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Önceki yıllarda yaşadığımız kurak mevsimler bize suyun ne kadar hayati olduğunu gerçekçi bir şekilde gösterdi. Aydın ve Bölgeye hayat veren Büyük Menderes"i kendi ellerimizle kirletiyoruz. Elbetteki fabrikalar yapacağız ama gerekli arıtmalar ve tesislerden kaçınmamalıyız. Bafa Gölünden eskiden tırlar ile Avrupa"ya balık ihracatı yapılırdı. Ama şimdi artık yok. Çünkü evsel atıklarla kirlettik. Doğal hayatı korumak zorundayız. Kirlenen temizlenmez diye bir şey yok. Bunun en güzel örneği İstanbul"da Haliç"dir. Tüm imkanlarımızı kullanarak Büyük Menderesi ve Bafa Gölü"nü tekrar doğal hayata kazandıracağız”
Vali Malay"ın konuşmasının ardından slayt gösterisi ile projenin uygulama safhaları hakkında katılımcılara bilgi verildi. Proje bölgede EKODOSD ortaklığında Çevre Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, ilgili kurumlar ve çiftçilerle birlikte yürütülecek. Proje kapsamında akılcı sulama uygulamaları hakkında yol haritası çıkarılarak tarım rehberleri tarafından ilgili taraflara eğitimler verilecek. Ayrıca seçilen örnek tarlalarda damlama sulama uygulamaları gerçekleştirilip suyun sürdürülebilir kullanımına yönelik uzun vadeli, katılımcı projeler üretilecek. Düzenlenecek olan Hasat Şenlikleri ile elde edilen kazanımlar kutlanarak tüm Türkiye"ye duyurulacak.