Aydın Valiliği"nden gerçekleşen protokol törenine Vali Hüseyin Avni Coş, Aydın Sanayi ve Ticaret İl Müdürvekili Yücel Yavuz ve Aydın"da faaliyette bulunan engellilere yönelik sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Protokol töreninde konuşan Vali Coş, projede engellilerin korunmasına yönelik pozitif bir ayrımcılık bulunduğunu belirterek, proje sayesinden engellilerin tüketici şikayeti ile ilgi başvurularının öncelikli olarak ele alınacağını söyledi. Tüketicinin korunmasının, çağdaş bir değer olduğunu ve bu konuda Türkiye'de kanunlar ve mevzuatlar bulunduğunu ifade eden Coş, “Yetkili kuruluş olan Aydın Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğümüz, engelli vatandaşlarımızı temsil eden derneklerimizle işbirliği içerisinde, onlara kolaylık sağlanabilmesi, onların hak ve hukuklarının korunması ve yasanın sağladığı imkanlardan yararlanabilmeleri sağlayabilmek için böyle bir proje hazırladı. Engellilerimizden gelen telefonlar, öncelikli olarak ele alınacaktır. Arkadaşlarımız bu konularda titiz davranacaklardır. Tüketicinin korunması bizde henüz yeterince yerlemiş değil. Bu kanunun getirdiği bir çok yükümlülük, maalesef piyasada uygulanmıyor. Bu nedenle tüketicilerimiz de, kendilerine verilen bu hak ve hukuku yeterince takip etmiyor. Biz engelli vatandaşlarımızın, engelsiz vatandaşlarımıza örnek olmasını, hak ve hukuklarını koruma konusunda, engelsiz vatandaşlara göre daha ileriye gitmelerini, daha önde olmalarını arzu ediyoruz. Bu da onlara artı bir değer getirecektir. Önemli bir konuda toplumu yönlendirme, aydınlatma katkıları oluşacaktır” dedi.
Aydın Sanayi ve Ticaret İl Müdürvekili Yücel Yavuz da, projenin engelli tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılarla yaşadıkları uyuşmazlıkların çözümünde, herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluştan yardım almaksızın, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine doğrudan başvuru yapabilmelerini sağlayacağını ifade etti. Yavuz, yapılan protokol sayesinden, engelli tüketicilerin bağlı bulundukları dernekler ya da kurum ve kuruluşlardan tüketici kimlik ve iletişim bilgilerinin alınarak, Müdürlüğün kayıtlarına geçirileceğini ifade ederek, bunların dışında kalan tüketicilerin de, engelli olduklarının tespiti halinde proje kapsamından faydalanabileceklerini bildirdi.
'Alo 175 Tüketici Hattı' ile 0256 225 75 35 ve 0256 225 17 55 numaralı telefonlara müracaat etmesinin ardından, şikayetin giderilmesi için bağımsız bir çalışma yapılacağını dile getiren Yavuz, “Yapılan çalışma sonucunda sorunun çözülememesi halinde, konu Tüketici Sorunları İl Hakem Heyetine intikal ettirilecektir. Bu durumda, tüketicinin müdürlüğe başvurması istenmeyecek, bunun yerine ilgili servis personeli, tüketicinin bulunduğu adrese veye tüketicinin üyesi olduğu derneğe giderek, şikayet dilekçesini ve dilekçeye eklenecek belgeleri tutanak karşılığından teslim alacak. Böylelikle, engelli tüketicilerin müdürlüğümüz dışında kimseden yardım almaksızın, hızlı ve güvenilir bir şekilde hakkını arayabileceği ortam oluşturulması planlanmıştır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ile Aydın'daki 10 engelli derneğinin başkanları arasında "Engelleri Kaldıralım" projesinin protokolü imzaladı.