Geçen mart ayında Japonya’da meydana gelen 8.9 şiddetindeki deprem ve sonrasındaki tsunami sırasında Tokya’da bulunan Prof. Dr. Ömer Aydan, ZKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde, ’Japonya ve Endonezya Depremleri ile Etkileri’ konulu konferans verdi. Japonya depremini Tokya’da hissettiğini belirten Prof. Dr. Aydan, bu ülkede deprem ve tsunamiye karşı alınan tedbirleri anlattı. Prof. Dr. Aydan, Japonya’da nükleer santrallerin kaya üzerine inşa edildiğini, bu yüzden dayanıklı olduklarını, depremlerde yapısal hasar oluşmadığını kaydetti. 

Prof. Dr. Aydan, konferansın son bölümünde öğretim üyeleri ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğretim üyesinin Akkuyu ve Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santrallere bakışını sorduğu Prof. Dr. Ömer Aydan, Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji imkanlarını kullanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin nükleer enerjiye ve nükleer teknolojiye ihtiyacı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aydan şöyle konuştu: 

"Dolayısıyla kurulmasından yanayım. Yalnız tek bir şartla. Ülkemizde ne yazık ki birçok yerde siyasi görüş nedeniyle bilgisiz, aptalca insanların bazı yerlere getirildiğini görüyoruz. Böyle bir olayın kesinlikle nükleer santralleri kullanan, onları çalıştıran yerlerde görülmemesi gerekir. Klasik şimdiki kafa yapısıyla santraller işletilecekse ben buna müsaade edilmemesinden yanayım. Ancak dediğim şartlar sağlanırsa kurulmasından yanayım." dedi. 

’RUS TEKNOLOJİSİNİN TÜRKİYE’YE GETİRİSİ YOK’ 
Akkuyu’daki nükleer santralin tamamen Rus teknolojisiyle yapılmasının söz konusu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aydan, şöyle devam etti: 

"Ruslar gelecek, santrali kuracak, santrali çalıştıracak, parasını alacak ve dönecek. Türkiye’ye getirisi ne? Hiçbir getirisi yok. Öyle bir durumda Akkuyu’da Türkiye’ye getirisi olmayan bir yapımın inşa edilmesinden yana değilim. Sinop’ta Japon teknolojisiyle, yani en yeni teknolojiyle yapılacak. Böyle bir durumda müsaade edilebilir ama, dediğim gibi Türkiye’deki insanların iyi yetiştirilmesi ve o felsefeyle çalıştırılması halinde nükleer santrallerin kurulmasının uygun olacağını düşünüyorum." (DHA)