Sharissa Cook 24 haftalık hamile iken erken doğum yaptı. 765 gram olarak dünyaya gelen Dreshan, hemen yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı. Tüpler ve kablolara bağlı bebeğini gören ve ilk kez anne olan 26 yaşındaki Sharissa, "O kadar küçüktü ki, ne yapacağımı bilmiyordum, hiçbir fikrim yoktu " diye anlatıyor o zor günleri.

11 Ekim 2006'da hastane yönetimi bekar anneye "Bir çalışmanın parçası olmak ister misin?" diye sordu.

Her şeyin zor gittiği zamanlarda kendisine bir yardım eli uzatıldığını sanan ve bu çalışmanın vaat ettiği destekten etkilenen Sharissa, önüne konulan sayfalarca metnin altına imza attı.
 

Ama aslında gerçek öyle değildi. Çünkü imza attığı şey hükümet destekli riskli bebekler üzerinde yapılan bir araştırmaydı.

Araştırmanın önerildiği diğer iki bekar anne Bernita Lewis ve Survonda Banks, ayrıntı sorduklarında "Bebeğin kilo ve boy gelişimini takip edeceğiz" gibi geçiştirici yanıtlar aldıklarını hatırlıyor. Ama en iyi hatırladıkları şey "Bebeğinize yardım etmeye çalışıyoruz" vaadi.

Sürfaktan (*), positif nefes borusu basıncı ve pulse oksimetrenin (**) kullanımı üzerine olan çalışma (Çalışmayı okumak için tıklayın) 4 yıl boyunca 23 üniversite hastanesinde Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle yapıldı.

Her üç anne de bebeklerinin oksijen düzeyiyle oynandığından habersiz olduklarını ve çalışmanın boyutundan haberdar olsalardı izin vermeyeceklerini söylüyor. Oksijen oranıyla oynanarak bebeklerin ne kadar oksijenle yetinebildiği ya da ne kadarını kaldırabildiği bulunmaya çalışmış.

Sharissa Cook'un oğlu Dreshan ve Bernita Lewis'in kızı Christian bugün 7 yaşındalar ve sayısız sağlık sorunuyla mücadele ediyorlar. Survonda Banks'ın kızı Destiny ise üç haftalık iken hayatını kaybetti.

Değil prematüre bebeklerde yeni doğanlarda bile oksijenin fazla verilmesi başta görme bozukluğu ve damar çatlaması olmak üzere birçok yan etkiye neden olabiliyor. Az verilmesi beyinde bıraktığı kalıcı hasarın yanı sıra ölüme bile neden olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı 9 aylık bir incelemenin sonunda Amerikan vergi mükelleflerine 20.8 milyon dolara mal olan çalışmadaki hataların tekrar etmemesi için çalışacakları vaadinde bulundu.

Çalışmanın sonuçları 2010'da New England Journal of Medicine'da yayınlandı. O günden beri de tartışmaların ardı arkası kesilmedi.

Çalışmanın amacını ve kapsamını çok geç öğrenen anne Sharissa Cook, duygularını "Bebeğimin hayatı üzerinde Rus ruleti oynandı" sözleriyle dile getirebiliyor. 

 


* Yeni doğanlarda veya RDS gelişme riski yüksek olanlarda kullanılan bir ilaçtır. Sürfaktan yetişkinlerde ve normal bebeklerin akciğerlerinde bulunan sabunsu bir maddedir. Akciğer fonksiyonuna yardımcı olur. Sürfaktan olmadan, hava kesecikleri çocuk nefesini verdiği zaman yapışma eğilimi gösterirler. Akciğerlerde sürfaktan üretimi hamilelik 34-36. haftaya ulaşmadan yeterli seviyeye ulaşamaz. Prematüre yeni doğanlar çoğunlukla yeterli sürfaktan üretemez, dolayısıyla ciddi nefes alma problemleri oluşur.

** Pulse oksimetre cihazı sürekli ve anlık arteriyal hemoglobin satürasyonunu verir. Alınan oksijenin yetersizliği gibi birçok nedenle ortaya çıkan hipoksemi açısından hekime bir uyarı sağlar.