İşte davada yaşanan diğer gelişmeler:

Poyrazköy davasında sanık Tuğamiral Fatih Ilgar, Peygamber ocağının suç makinesine dönüştürüldüğünü savundu. Sanık Tuğamiral Fatih Ilgar, mağduriyetlerinin her geçen gün arttığını söyledi. Adaletten başka sığınacak yerleri olmadığını ifade eden Ilgar, “Peygamber ocağımız suç makinesine dönüştürüldü. Bu iftiralara artık son verilsin.” dedi.

Avukat Celal Ülgen, mahkeme heyetinin de sanıkların suçsuz olduğunu düşündüğünü, ancak bir şey yapamadıklarını savundu. Ülgen, “Siz hakim olarak bir şey yapamıyorsanız biz avukat olarak ne yapabiliriz? Ben müvekkillerimden özür diliyorum. Onlardan aldığım para helal değil.” diye konuştu.

Avukat Ali Nurdoğan Günay, daha önceki savunmasındaki ifadelerini hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı dahi uzun tutukluluğun cezaya dönüşmemesi gerektiğini ifade etti. Biz de tahliye talebimizi değerlendirmeniz için size daha çok süre kalması için savunmamızı kısa kesmişiz. Ama siz bildik gerekçelerle reddetmişsiniz. Neden tahliye edilmiyorlar? Bu işin vebali var. Vebal altındasınız.” şeklinde konuştu.

Avukat İbrahim Şahinkaya, dijital bir bombardımana maruz kalındığını öne sürerek, digital verilerin bir üniversite tarafından incelenmesini talep etti. Tutuklu sanık emekli Binbaşı Levent Bektaş, amirallere yapılacak bir suikastın yeni mezun olmuş teğmenlere yaptırılmasının saçma bir düşünce olduğunu belirtti.

Bektaş, “Bu sözde örgütte 18 yıl SAT komandosu olarak görev yapmış adamlar var. Ama biz kalkmışız böyle bir görevi 2 tane gariban teğmene vermişiz. Bu örgüt olamaz, aptallar çetesi olur. Bütün yazdığı evraklara ana adını baba adını yazmış. Çapulcu sürüsü olan terör örgütü bizden daha mı akıllı, onlar bile kod adı kullanıyor.” dedi.

MİT’in gizli telefon görüşmelerinin televizyonlarda yayınlandığını hatırlatan Bektaş, “Bundan yıllar sonra bu duruşmanın da ses kaydı çıkacak ve delil olarak kullanılacak.” diye konuştu. Tutuklu sanık Ergin Geldikaya, “Ben size insanım diyorum. Siz benden eşek olmadığımı ıspatlamamızı bekliyorsunuz. Ergenekon'un bir numarasını açıklıyorum. Bir numara Börteçine adlı kurttur. Ergenekon'un bir numarası Ergenekon adlı partiyi kuranlardan silindir makinisti Arif Hikmet Adsız’dır.” ifadelerini kullandı.

Geldikaya, davanın hukuki değil siyasi olduğunu iddia ederek, tahliye istemediğini söyledi. Görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal, Ergin Geldikaya’nın adli kontrol uygulanarak tahliye edilmesini istedi. Ayrıca Ergin Geldikaya’nın savunmasının Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilerek incelenmesini talep etti. Duruşmaya ara kararlar için ara verildi. Emekli Astsubay Ergin Geldikaya'nın tahliyesine karar verildi.

MERKEZ KOMUTANLIĞI'NA YAZI YAZILACAK

''Kafes Eylem Planı'' ve ''Amirallere Suikast'' iddialarıyla ilgili davalarla birleştirilen ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'' davasında mahkeme heyeti, sanıklara ait Gölcük'teki evlere ilişkin arama tutanaklarında imzası bulunan polis görevlileri ile aramalarda görevlendirilen Kocaeli Merkez Komutanlığına bağlı bir subayın tanık olarak dinlenilebilmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Gölcük'teki evlerde yapılan aramalarla ilgili tutanaklarda imzası olan ve henüz dinlenilmeyen polis görevlilerinin gelecek celsede dinlenilebilmesi için hazır edilmesi amacıyla yazı yazılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Teğmen Faruk Akın'ın ifadesinde ismi geçen, Akın'a ait arama yapılan Kocaeli Değirmendere'deki evin bulunduğu apartmanın görevlisi Erol Akkaş'ın tanık olarak dinlenilmek üzere duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasına karar veren heyet, ayrıca aramaların yapıldığı 18 Temmuz 2009'da, arama yapılan evlerde hazır bulunduğu ve Kocaeli Merkez Komutanlığında görevli olduğu belirtilen subay Hüseyin Güven'in de tanık olarak dinlenilmek üzere duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Davaya ilişkin müdahillik talebinde bulunan sivil memur Dilek Bozyaka'nın, bu talebinin değerlendirilmesi için duruşmaya davet edilmesine de karar veren mahkeme heyeti, kimi sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki yurt dışına çıkış yasaklı adli tedbir kararının kaldırılması talebinin, sanıklar hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve devam etmesi nedeniyle reddine hükmetti.

Kimi sanık avukatlarının, arama yapılan evlerde alınan görüntülerdeki ses kayıtlarında, ''tamam on numara'' şeklinde geçen sözlerin, tanık olarak dinlenilen polis memuru Mustafa E'ye ait olup olmadığının tespiti için ses analizi yaptırılması talebinin, delillerin bir bütün olarak mahkemece değerlendirileceği ve bu sözlerin dosya esasına bir etkisi olmayacağı gerekçesiyle reddini kararlaştıran heyet, yine bir kısım sanıkların avukatlarının, sanık Levent Bektaş'tan ele geçirildiği iddia edilen 3 nolu DVD ile 1 nolu CD hakkında TÜBİTAK raporundan ayrı, üniversitelerden seçilecek bilirkişi heyetince yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması talebini de esasa etki etmeyeceği gerekçesiyle reddetti.

Tutuklu sanıklardan emekli Astsubay Ergin Geldikaya'nın, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliye edilmesine karar veren mahkeme heyeti, Geldikaya hakkında ''yurt dışına çıkış yasağı'' konulmasını kararlaştırdı.

Diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin, üzerlerine atılı eylemlerin vasıf ve mahiyeti, suça ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve devam etmesi, atılı suçların CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması nedeniyle devamına karar veren mahkeme heyeti, Geldikaya'nın bu duruşmada yaptığı savunmasının bir örneğinin, belirttiği hususların incelenmesi ve gereği yapılarak suç duyurusunda bulunulması için İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, avukatlar tarafından talep edilen diğer hususların reddini kararlaştırarak, duruşmayı 23 ve 25 Ocak 2012'ye erteledi. AA