Poyrazköy"de bir yıl önce ele geçirilen mühimmatla ilgili açılan davanın ilk duruşması görüldü. Halen görevde bulunan Tuğamiral Levent Görgeç sanık sandalyesine oturdu. "Dava askeri mahkemede görülsün" talebi reddedildi.

Geçtiğimiz yıl bir ihbar üzerine İstanbul Poyrazköy"de Bedrettin Dalan"ın başkanı olduğu İstek Vakfı"na ait arazide bulunan çok sayıda mühimmatla ilgili dava başladı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki duruşmada, sanık sandalyesine oturanlar arasında bir paşa da vardı. Halen Ege Bölge Komutanlığı"nda görevli Tuğamiral Levent Görgeç tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşmasında hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, emekli Binbaşı Levent Bektaş, ve Ergin Geldikaya ile tutuksuz sanıklar Yarbay Mustafa Turha n Ecevit, Ali Türkşen, Halil Cura, Feridun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık katıldı. Davaya müdahil olarak katılmak isteyen Agos Gazetesi temsilcisi Aris Nalcı ve avukatları da salonda hazır bulundu.

Agos Gazetesi"nin avukatlarından Fethiye Çetin, Levent Bektaş"ın ofisinde yapılan aramalarda gazeteye ve abonelerine eylem hazırlığı yapıldığına ilişkin belgeler ele geçirildiğini hatırlatarak müdahil olmak istediklerini belirtti. Mahkeme Başkanı, söz konusu iddiaların “Kafes Eylem Planı” davasında yer aldığı, bu davaya delil olarak sunulduğunu hatırlatarak “Zaten bu konuda açılmış bir dava var. Poyrazköy davasıyla doğrudan irtibat olmadığı için, müdahillik talebinin reddine karar verildi” dedi.

Askeri mahkeme talebi

Sanık avukatlarından Şeref Dede, asker kişilerin, göreviyle ilgili suçlara bakmakla askeri mahkemenin görevli olduğunu belirterek dosyanın görevsizlik kararıyla askeri mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme başkanı, görev konusundaki değerlendirmeyle ilgili 27 Ocak 2010 tarihinde karar verdiklerini ve yeniden karar vermelerine gerek olmadığını belirtti.

Savcı Nuri Ahmet Saraç iddianameyi okuduktan sonra Bektaş"ın avukatı Celal Ülgen, müvekkilinin dijital ortamda savunma yapacağının duruşma salonunda bunun için uygun şartların olmadığını belirterek, “Salonda barkovizyon sistemi kurulmalıdır. Müvekkilim bir numaralı sanıktır önce kendi müvekkilimin savunması alınmalıdır” dedi. Diğer sanık ve avukatları da talebi yineleyince mahkeme duruşmanın 15 Nisan 2010 tarihinde devam etmesine karar verdi.

Sivil mahkemede ilk sanık general

Sanıklar arasında yer alan muvazzaf Tuğamiral Levent Görgeç, Türkiye tarihinde sivil mahkemede sanık sıfıtayla mahkeme huzuruna çıkan ilk muvazzaf general oldu. Geçen yıl başlatılan soruşturma devam ederken terfi edip etmeyeceği çok tartışılan Görgeç ve benzer durumdaki Dursun Çiçek"le ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Başbuğ, “Cadı avına çıkmayız” demişti. Sonuçta Görgeç, Ağustos ayında yapılan YAŞ toplantısında Tuğamiral"liğe yükseltildi. Tuğamiral Görgeç"in terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla 15 yıl hapsi isteniyor.

Duruşmadan notlar...

Heyet çıktı, sanıklar yakınlarıyla kucaklaştı

- Sanıklar adliyeye kelepçesiz olarak getirildi.

- Salonda güvenlik için çevik kuvvet polisleri yer aldı.

- Öğle arasında tutuksuz sanıkların bir kısmı adliyenin denize sıfır olan arka bahçesinde oturmayı tercih etti.

- Tutuksuz sanık Tuğamiral Levent Görgeç öğle yemeğini, adliyenin yemekhanesinde yedi.

- Avukat Celal Ülgen, duruşma salonuna barkovizyon sistemini kendilerinin kuracaklarını söyledi.

- Duruşmada katılan sanıkların adını okuyan Başkan Yılmaz Abdurrahmanoğlu, sanıklardan Ercan Kireçtepe"nin adını Kıraçtepe diye okuncaa üye hakim bunu düzeltti. Mahkeme Başkanı ise “Karadenizli olunca böyle oluyor” diye espri yaptı.

- Mahkeme Heyeti, salonda kurulu düzenin bozulmaması için sıradışı bir uygulamayla salondan çıkarak talepleri değerlendirdi. 25 dakika süren arada sanıklar, vekilleri ve izleyiciler salonda kaldı. Sanıklar kendilerine ayrılan bölümün içinde kalarak izleyici sırasındaki yakınlarıyla sohbet edip birbirlerine sarıldı.

- Tutuklu sanıklar, ekonomik durumlarının sorulması üzerine tutuklu bulundukları için maaşlarının ancak bir kısmını alabildiklerini söyledi.

- İddianamede muvazzaf olarak yer alan Deniz Kurmay Albay Mert Yanık, kimlik tespiti sırasında 1 Ekim itibariyle emekli olduğunu söyledi.

Vatan