Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ndeki bilgisayar laboratuvarı, “Öğrencilerin hangi sitelere girdiğini denetleyemiyoruz. Bilişim suçu işlenebilir” gerekçesiyle kapatıldı. Posantiyel suç mahalli muamelesi yapılan laboratuvarı en çok ihtiyaç duydukları final döneminde kullanamamaktan şikâyetçi olan öğrenciler uygulamadan rahatsız. Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven ise Radikal’e, “Laboratuvarın kapalı olduğunu siz arayınca öğrendim. Siparişini verdiğimiz bilgisayarları filtreleyen switch’ler geldi. En kısa zamanda bilgisayara yerleştirilecek” açıklamasını yaptı.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri üç haftadır bilgisayar laboratuvarını kullanamıyor. Çünkü fakülte yönetimi bilgisayarlarda filtre programı olmadığı için öğrencilerinin girdiği sitelerin denetlenemeyeceğini savunuyor. Bu nedenle de laboratuvarın kapısına kilit vurdu.
Laboratuvara en çok final dönemlerinde araştırma yapmak için ihtiyaç duyduklarını söyleyen öğrenciler ise oldukça dertli. Öğrencilerin “Neden bilgisayarları kullanamıyoruz?” sorusuna yönetimin verdiği yanıt ise bir hayli ilginç:

“Bilgisayarlarda filtre programı yok. Öğrencilerin hangi sitelere girdiğini bilemeyiz. Bilişim suçları işlenebilir, o yüzden kapattık.”

Denetleyemiyorsan kapat!
Üç haftadır kapalı olan bilgisayar laboratuvarının girişine fakülte yönetimi tarafından bir de duyuru asıldı. Duyuruda 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’a atıfta bulunuluyor. 11 maddeden oluşan duyurudaki üçüncü madde, ortak alanlarda bulunan bilgisayarların kontrollü bağlantısı gerçekleştirilemiyorsa, kullanım alanının kapatılmasını öngörüyor. İşte fakülte yönetiminin laboratuvar yasağının gerekçesi böyle. Ancak bu, öğrencileri tatmin etmiş değil.

‘İlk kez sizden duydum’
Uygulamanın nedenini sorduğumuz Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven ise bu ‘yasaktan’ hiç haberi olmadığını söyledi.
Mühendislik Fakültesi’ndeki laboratuvarın kapalı olduğunu ilk kez Radikal’den öğrendiğini belirten Güven, şunları söyledi: “Siz arayınca araştırma yaptırdık. Mühendislik Fakültesi’ndeki bilgi işlem birimimiz bina değiştirdi. Bilgisayarları hangi öğrencilerin kullandığını tespit etmemiz gerekiyor. Biz de ilk olarak bunu tutulan bir defterle kontrol etmeye çalıştık. Ara dönemde de personel yetersizliğinden dolayı labaratuvar geçici olarak kapatıldı. Siparişini verdiğimiz bilgisayarları filtreleyen switch’ler geldi. Bunlar en kısa zamanda bilgisayarlara yerleştirilecek. Mühendislik Fakültesi’ndeki laboratuvarın açılması için de talimatımızı verdik, şu anda üniversitemizde kapalı labaratuvar yok.”

Laboratuvarın kapısında 11 maddelik duyuru asılı
Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi laboratuvarının kapısına bir duyuru asıldı. 11 maddelik duyuruda, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a atıfta bulunuluyor.

radikal