DTP Şanlıurfa İl Örgütünün Ocak 2009 tarihinde, Abdullah Öcalan"ın "fiziki şiddete maruz kaldığı" iddiaları üzerine düzenlediği olaylı basın açıklamasının ardından tutuklanan ve "mala zarar verme" "terör örgütünün propagandasını yapma", "terör örgütü adına suç işlemek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefet etmek" suçlamasıyla 26 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Celal Altun'un davası, Diyarbakır 5"inci Ağır Ceza Mahkemesi"nde karara bağlandı.

Tutuklu sanık Celal Altun"un hazır bulundurulduğu duruşmada savcı, sanık hakkında daha önce verdiği "mala zarar verme" "terör örgütünün propagandasını yapma", "terör örgütü adına suç işlemek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefet etmek" suçlamalarıyla 26 yıla kadar cezalandırılması istemli mütalaasını tekrarladı.

Esas hakkındaki savunmasını yapan sanık Celal Altun ise, 8 aydır tutuklu olduğunu ve mağdur duruma düştüğünü belirterek, tahliyesini ve beraatını istedi. Sanık avukatı Süleyman Kaya da savunmasında, müvekkilinin DTP"nin gerçekleştirdiği basın açıklamasına katıldığını söyledi. Avukat Kaya, müvekkili Altun"un, toplum psikolojisi ile hareket ettiğini ifade ederek, “Mevcut dosyada müvekkilimin örgüt adına suç işlediğine dair delil bulunmamaktadır. Müvekkilim şiddet içerecek herhangi bir eyleme katılmamıştır. Atılı suçun unsurları oluşmamıştır, kendisi mağdur olmuştur. Öncelikle beraatını, eğer mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan yasa maddelerinin uygulanmasını talep ederim” dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra oy birliğiyle sanık Celal Altun"u "terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek" suçundan 6 yıl 3 ay, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan da 10 ay olmak üzere toplam 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca sanığın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefet etmek" suçlamasıyla açılan kamu davasından beraatına kararı verdi. /hürriyet