Aydın’ın tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok sorunu olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, bu sorunlara ilişkin 16 maddeden oluşan bir rapor hazırlayarak Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sunduklarını söyledi. Posacı, zeytin ve incirle ilgili sorunların öncelikli olarak çözülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Sofralık zeytinin destekleme kapsamına alınması çok kere gündeme geldi. Ancak sofralık zeytinin destekleme kapsamına alınacağı yönünde söz verilmesine rağmen, bu zamana kadar üreticiye destek verilmedi. Ayrıca ilimiz ile özdeşleşmiş olan incirde, son yıllarda yaşanan aşırı kuraklık ve yağışlar nedeniyle kaliteli ürün istihsali mümkün olmadı. Üretici mağdur oldu. Yaz ürünü olan ve hasat döneminde kesinlikle yağış istemeyen incirin TARSİM kapsamına alınması hususunda uğraş veriyoruz. Sofralık zeytin ve incire ilişkin taleplerimizi Bakan Eker’e ilettik” dedi.
İncir ihracatında aflatoksin nedeniyle ihracatçının sıkıntı yaşadığına işaret eden Posacı, “Havza bazlı destekleme modellerinin içersinde incirin yer almamasını eksiklik olarak görüyoruz. Diğer taraftan, mısır hasadının yapıldığı bu günlerde iç piyasadaki mısır fiyatlarının etkilenmemesi için ihtiyaç duyulan mısır ithalatı hasat sonrasına bırakılmalı. Mısır ithalatından kaynaklanan fiyat dalgalanmaları üreticiyi mağdur ediyor. Et ve süt fiyatlarında iyileşme olmasına rağmen girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretici hala zarar ediyor. ‘Et ve Süt Müdahale’ kurumu kurularak, sütte desteleme miktarının arttırılması yoluna gidilmeli” diye konuştu.
AKARYAKIT VE GÜBRE FİYATLARI
Posacı, sulamada kullanılan elektriğin tahakkuk eden faturaları konusunda çiftçiye kolaylık sağlanması gerektiğine işaret ederek, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin ticarethane gurubundan çıkarılmalı. Bunun yanı sıra sulamada kullanılan elektrik nedeniyle üreticiye tahakkuk eden faturalar aylık ödemeler halinde değil, çiftçinin ürününü paraya dönüştürdüğü hasat döneminin sonrasında Ekim-Kasım aylarında ödeme kolaylığı sağlanmalı. Çiftçinin en büyük girdisi olan akaryakıt ve gübredeki aşırı fiyat artışına karşın üreticiye verilen destekler yetersiz kalıyor. Akaryakıt ve gübredeki fiyat artışları dikkate alınarak üreticiye verilen desteklemeler gözden geçirilmeli” şeklinde konuştu.
Sıfır faizli tarımsal kredi kullanacaklar için en az 3 yıldır çiftçilik yapıyor olması şartı aranması gerektiğini vurgulayan Posacı, sıfır faizli krediden faydalanmak için odalara kayıt yaptıranların kapsam dışına çıkarılmasını istedi.