Aydın’da yetişen taze incirin Ağustos ayından önce olgunlaşmadığını kaydeden Posacı, “Büyük Menderes havzasında Aydın ili sahip olduğu mikroklima özelliği nedeniyle dünyanın en kaliteli incirini üretmektedir. Kentimizde taze incir ağustos ayından önce olgunlaşmaz. Erkenci incir dediğimiz incirler tezgahlarda satılmaya başlanmış. Ancak tatsız olan bu incir türlerinin Aydın inciri ile bir alakası yoktur. Aydın İnciri adıyla satılan bu incirler ilimizin ekonomisine ve Aydın incirinin itibarına ciddi zararlar vermektedir” diyerek bu konuda hem vatandaşların hem de Valilik nezdinde yetkili kurum ve kuruşlardan destek beklediklerini söyledi.

KONTROLLER YAPILMALI
Tezgahlarda satılan incirlerin ‘Aydın inciri’ adı altında satıldığını ve bu ürünü Aydın inciri zannederek alan kişilerin ikinci defa incir alıp yemesinin çok zor olduğunu kaydeden Posacı, sorunun çözümü için Koordinasyon Kurulu toplantısında karar alacaklarını belirtti. Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, “Bu dönemde tezgahlarda satılan incirlerin kalite ve lezzet anlamında Aydın inciri ile yarışması mümkün değil. Yol kenarındaki tezgahlardan taze incir alan tüketicilerin aldıkları incirin Aydın inciri olmadığını bilmesi gerekir. Aydın Ziraat Odası Koordinasyon Kurulu toplantısında bu konuyu ele alacağız. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri ile belediyelere yazı göndererek pazar kontrollerinin yapılmasını isteyeceğiz” dedi.

“SATICILAR AYDIN İNCİRİNİN NAMINI KULLANIYOR”
Bu arada Aydın-Denizli, Aydın-Muğla ve Kuşadası ve Didim güzergahında yol kenarındaki tezgahlarda satışa sunulan incirlerden alan kişilerin aldıkları ürünü Aydın inciri olarak satın aldıkları belirlendi. Satış yapan kişilerin de Aydın İncirinin namını kullanarak bu ürünü sattıkları tespit edilirken, sadece dışı bir miktar Aydın incirine benzeyen bu ürünlerin gerçek Aydın inciri ile mukayese bile edilemeyeceği belirtildi. 

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png