Bu yıl 10 Ekim'de festival, ulusal uzun metrajlı, uluslararası uzun metrajlı, ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmalarında verilen ödüllerle sinemayı taçlandırdı. Dolu programı ve halkın yoğun katılımına sahne olan Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda bu gece verilen ödüllerle ilkleri de beraberinde getirdi. Festival 46 yıllık tarihinde En İyi Film Ödülü'nü ilk kez iki filme birden verdi. 'Bornova' ve 'Kosmos' filmleri, festivalin en önemli ödülü En İyi Film Ödülü'nü paylaşarak, Altın Portakal'ın tarihine geçti. Festivalde yarışan 18 filmin 8'i yönetmenlerinin ilk filmi olma özelliğini taşırken, ilk filmlerden 6'sı, ödüllerle döndü.

İLK FİLMLERE İLK ÖDÜL

İlk filmler arasında yer alan ve doğuda bir köye atanan öğretmenin ilköğretim öğrencilerine Türkçe öğretme çabalarının anlatıldığı 'İki Dil Bir Bavul' filmi ise bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü'ne sahip oldu. İlk filmler arasında yer alan 'Kara Köpekler Havlarken', genç yetenekleri ödüllendiren Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü, 4 filmle paylaşarak, yönetmeni Mehmet Bahadırer'e Altın Portakal Heykelciği kazandırdı.Ödül kazanan ilk filmler arasında Bahadır Karataş'ın yönettiği 'Usta' Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'ne layık görülürken, Zeynep Koloğlu'na da En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü getirdi. Emre Şahin'in ilk filmi '40' ile festivalin ilk Kürtçe film olma özelliğini taşıyan Miraz Bezar'ın yönettiği 'Ben Gördüm-Min Dit' de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

ÖDÜLSÜZ DÖNDÜLER

'Ben Gördüm-Min Dit', senaryoyu yazan Evrim Alataş'a özel ödül kategorisindeki Altın Portakal'ı getirdi. Tarık Akan ile Şerif Sezer'in usta oyunculuklarını sergiledikleri 'Deli Deli Olma' filmi ise festivalden tek ödülle döndü. Önceki yıllarda önemli ödüller kazanan Zeki Demirkubuz ise Nahit Sırrı Ödik'in aynı adlı romanından uyarlanan 'Kıskanmak' filmi ile başrol oyuncusu Nergis Öztürk'e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü getirdi. Yavuz Özkan 'İlkbahar Sohbahar', Ümit Ünal 'Gölgesizler' ve Kutlu Ataman da 'Aya Seyehat' filmleriyle festivalden ödülsüz dönen ve şaşırtan tecrübeli yönetmenler oldu. Mahmut Fazıl Coşkun'un 'Uzak İhtimal' ile Meriç Demiray'ın yönettiği 'Babam Büfe' ise, diğer 6 ilk filmin aksine Altın Portakal sayfasını ödülsüz kapatan ilk filmler arasında yer aldı.


BEŞ ÖDÜL BİR FİLME

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne 'Bornova Bornova' filmi 5 ayrı dalda ödül topladı. Festivalin en önemli ödüllerinden dördü ise Reha Erdem'in yönettiği 'Kosmos' filmine verildi.Onur Ünlü'nün senaryosunu yazıp yönettiği 'Beş Şehir' de Ünlü'ye En İyi Senaryo Ödülü'nü, başrol oyuncularından Tansu Biçer'e de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü kazandırdı./yeni şafak