En büyük dolar koleksiyoncusu "Porsche Ahmet" Washington"un onur konuğu

Değeri 10 milyar doları aşan dünyadaki en iddialı "Amerikan doları koleksiyonu"na sahip "Porsche" lakaplı Türk işadamı Ahmet Sandıkçı"ya Washington"da yılın işadamı ödülü verildi.
Cumhuriyetçi Parti"nin Washington"da yapılan Ulusal Komite toplantısında onur konuğu olan Sandıkçı"nın başarısı, Barack Obama karşısında seçimleri kaybeden ABD Başkan Adayı Arizona Senatörü John McCain, ABD Kongresi eski Başkanı Newt Gingrich, ABD Senatosu Cumhuriyetçi Grup Lideri Mitch McConnell ile ABD Kongresi Cumhuriyetçi Grup Lideri John Boehner"in de hazır bulunduğu Gala Yemeği"nde iki bin konuğun önünde duyuruldu. Sandıkçı, ilk kez bir Türk"e verilen "Yılın Girişimci İşadamı" ödülünü Türk dostu olarak tanınan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Virginia Foxx"un elinden aldı.

Ünye"de doğan, Almanya"da büyüyen ve 1997"de Florida"ya yerleşen Sandıkçı, değeri 10 milyar dolar olarak tahmin edilen koleksiyonuyla ABD"nin bir numaralı dolar koleksiyoncusu olarak tanınıyor. Florida"da, biri dünya jet sosyetesini ağırlayan Palm Beach"te yer alan mağazalarıyla koleksiyonerlere "nadir" niteliğindeki Amerikan doları banknotlarını satan Sandıkçı, iş dünyasındaki başarısını ülke çapında koleksiyonculara ve gençlere yönelik verdiği banknot tarihi seminerleriyle de pekiştirerek, ABD"deki en ünlü Türklerden birisi haline geldi. Cumhuriyetçi Parti toplantısında ödülünü alan Sandıkçı, Demokrat Parti tarafından da tebrik edildiğini özellikle vurgulayarak, her iki partiye de eşit mesafede durduğunu vurguladı.

Ödül töreni ardından kendisini ABD"nin kalbi Washington DC"ye taşıyan öyküsünü Milliyet"e aktaran Sandıkçı, Almanya"da babası tarafından kendisine hediye edilen eski paraları biriktirerek koleksiyonunu oluşturmaya başladığını anlatırken, “İlk dolar banknotum o yıllara ait 1928 basımı bir 5 dolardı. Almanya"nın ardından ABD"de de otomotiv işinde kazandığım parayı koleksiyonum için dolar toplamaya harcadım” dedi.


“ABD tarihi benim elimde”


Bu arada 2001"de İstanbul"daki bir dükkânda çerçeveli "siftah parası" olan 5 bin lirayı gördüğünde koleksiyonunu sergileme fikrini düşündüğünü açıklayan Sandıkçı, böylece 2005"te Florida"da ilk dolar mağazasını açtığını kaydetti. Elindeki dolar koleksiyonu konusunda iddialı olan Sandıkçı, “Şu anda ABD tarihinde basılmış banknot tiplerinden yüzde 95"i benim elimde. Binlerce parçalık koleksiyonum için 10 milyar dolarlık değer biçiliyor. Bir anlamda Amerikan hazinesi, tarihi benim elimde. Koleksiyonumdaki banknotlar, bu dolarları basan ABD Merkez Bankası"nın kendi arşivinde dahi yok. Müzelerde sergilemek için benden ödünç istiyorlar” diye konuştu.


“Yabancılara satmıyorum”


Elinde tuttuğu tarihe saygı duyduğunu söyleyen Sandıkçı, “Banknotlar ABD tarihini simgelediği için, çok özel ve nadir parçalar ülke dışına gitmemeli diye sadece Amerikan vatandaşlarına satıyorum. ABD tarihini yabancılara satmadığım için de Amerikalılar tarafından takdir ediliyorum” diye anlattı. Koleksiyoncu gözüyle banknotlar üzerinden ABD tarihini anlamaya çok önem verdiğini belirten Sandıkçı, “Her ülkede olduğu gibi ABD"de de ülke tarihi ile dolar tarihi iç içe geçmiştir. Hangi para nasıl değer biçileceğini de tarih belirliyor. Bu nedenle 4 yıl ABD tarihine çalıştım. Artık dolarlar üzerinden koleksiyonculara ve gençlere Amerikan tarihini anlatıyorum” diyerek aldığı ödülde bunun da payı olduğunu söyledi.


Tiffany gibi marka yarattım: Arcade


Kendi özel koleksiyonunu satmayı düşünmediğini vurgulayan Sandıkçı, “En tarihi, nadir banknotları ayrı tutuyorum. Bir de ilgilenenlere yönelik ticari koleksiyonum var. Bu binlerce parçalık koleksiyonu ise "Arcade Para Sarayı" markasıyla açtığım mağazalarımda sergiliyorum ve satıyorum. Artık Arcade, ABD"de ünlü mücevherci Tiffany gibi bir marka haline geldi. Son mağazamı jet sosyetenin uğrak mekanı olan Palm Beach"teki Worth Avenue"de açtım” dedi.



“En iyiyi tut, gerisini sat”


“Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk paralarını da bir süredir biriktiriyorum. Sadece Cumhuriyet döneminden 3 bin adet farklı parça var. O alanda da iddialıyım ama henüz yüksek profil göstermiyorum. Pul ve bozuk para koleksiyonum da var” diyen Sandıkçı, koleksiyon yapmayı artık yaşama biçimi haline getirmiş. Son yıllarda resim sanatına da ilgi gösterdiğini kaydeden Sandıkçı, “Kişisel koleksiyonuma Monet, Pissaro, Dali gibi Avrupalı ressamlara ait tabloları topluyorum” diye konuştu. Sandıkçı, koleksiyonculuktaki başarısını ise, “"En iyiyi tut, gerisini sat" ve "4 parça al, üçünü sat birini hediye et" sloganlarıyla özetliyor.

“Bill Gates gibi yapacağım”

“Hayatımı ölene kadar para kazanarak geçirmek niyetinde değilim. Aynı Bill Gates ve eşi gibi biz de eşimle bir vakıf kurup servetimizi hayır işlerine adamak isteriz. Hem ABD"de hem de Türkiye"de eğitim ve sağlık sorunlarının çözümüne katkı yapacak projeleri desteklemeyi arzuluyorum” diyen Sandıkçı, ABD"de siyasete göz kırpmayı da ihmal etmiyor. Her zaman Türklerin çalıştığında en iyi noktalara gelebileceğine inandığını söyleyen Sandıkçı, “Türklerle ilgili önyargıları kırmak istiyorum. Bundan sonra da ABD"de Türkiye"nin en iyi temsil edilmesi için uğraşacağım. Gerekirse siyaseti de düşünüyorum. ABD Kongre ve Senato"sunu düşünebilirim. Neden olmasın? Anavatanımız Türkiye de bizim mücadelemizi bilir, başarımızı takdir eder” dedi.


Lakabı "Porsche" ama tercihi Mercedes


Bu arada neden “Porsche Ahmet” diye anıldığını anlatan Sandıkçı, “Almanya"da araba mekaniği üzerine eğitimimi tamamladıktan sonra ilk modifiye ettiğim araba Porsche"du. Yıllarca Almanya, Rusya ve ABD"de Porsche ve Ferrari spor arabaların modifikasyonu ve satışını yaptım. Böylece adım Porsche Ahmet"e çıktı. Kendi araba koleksiyonum içinde Porsche de var. Ama en severek bindiğim araba son aldığım Mercedes” diye konuştu.


Eşi en iyi yardımcısı

Sandıkçı"nın “en iyi yardımcım” diye tanıttığı eşi Ayşe Sandıkçı ise, “Koleksiyonculuğu eşim sayesinde öğrendim. Amerikan tarihinin bilinmeyen yönlerini de ondan dinledim. Eşim özel koleksiyonu ise sadece benimle paylaşıyor. Ben de fikirlerimi onunla paylaşıyorum” dedi.


Başkanlık balkonuna özel tur


Bu arada Ahmet ve Ayşe Sandıkçı, ödül gecesi sonrasında Kongre üyesi Foxx"un eşliğinde “Capitol” diye adlandırılan ABD Kongresi"ni gezdi. Milliyet"in objektifine Foxx ile birlikte poz veren Sandıkçı çifti, Obama"nın yüzbinler önünde başkanlık yemini ettiği balkona çıkmayı da ihmal etmedi.