Kirpi'den sonra mayına en dayanıklı araç olan Cobralardan ilk ikisi, dün Hakkâri Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildi. 100 kiloya kadar patlayıcıya dayanıklı olan Cobralar, 7 km'den nokta atışı yapabiliyor ve saniyede 10 uçak savar mermisi atabiliyor.

Terörle mücadelede görev yapan bölgedeki diğer emniyet müdürlüklerine de 'yürüyen kale' olarak bilinen Cobralardan verilecek

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın polisin terörle mücadelede etkin rol alması talimatıyla başlatılan çalışmalar, meyvelerini veriyor. 28 Şubat sürecinde ağır silahları elinden alınan özel harekât polisleri, artık PKK'yla mücadele en safta görev alıyor. Özel harekâtçıların ihtiyaç duyduğu silahlar ve zırhlı araçlar da Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmeye başlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tercih ettiği 5 personel taşıma kapasiteli, zırhlı Cobra'lardan 2 tanesini bünyesine kattı. Özel harekâtçılar, Çukurca'da 24 askerimizin şehit edildiği hain saldırının ardından ilk defa ağır zırhlı araç olarak bilinen Cobra'yı kullanmaya başladı.

SHORTLAND DEVRİ KAPANIYOR

Mardin Kızıltepe'de Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait Shortland marka zırhlı araç devrilmiş, 4 polis şehit düşmüştü. Terörle mücadelede kullanılan zırhlı araç statüsündeki Shortlandların üst üste devrilmesini gündeme getiren Yeni Şafak'ın haberleri, gözleri teknik donanımdan yoksun bu araçlara çevirdi. 1994'te üretilmeye başlanan Shortland araçların 2010 modeli ile ilk modeli arasında teknolojik hiçbir fark bulunmuyor. Aksamında 18 yıldır yenilik yapılmayan Shortlanların yerine, arazide de daha etkin olarak kullanılabilen ve mayına karşı zırhı daha sağlam olan Cobra'lar kullanıma girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, dün 2 adet Cobra zırhlı aracı, Hakkâri Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etti. Cobraların, terör saldırılarında çatışmayı yarma özelliği sebebiyle, ilçelerde de etkin bir şekilde kullanılacağı öğrenildi. Cobraların sayılarının zamanla artırılacağı ve Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli özel harekât polisleri tarafından arazide etkin olarak kullanılacak.

100 KİLO PATLAYICIYA DAYANIKLI

Cobra'nın içeriden kumandalı elektrikli kuleli tipi isteğe göre farklı tipteki silahlarla donatılabiliyor. Ayrıca, termal ve gündüz görüş sistemleri ile gece ve gündüz her türlü hava şartlarında gözetleme, keşif ve müdahale yeteneğine de sahip Cobraları öne çıkaran unsurları ise, üzerinde taşıdığı zırhın dayanıklılığı ve silah teçhizatlarının mükemmel olması. Cobralar, 7 kilometreden nokta atışı yapabiliyor ve saniyede 10 uçak savar mermisi atabiliyor. Tıpkı Kirpi gibi Cobra da mayına karşı son derece dayanıklı bir zırha sahip. Zırhları 100 kiloya kadar patlayıcıya karşı dayanıklı olan Cobraların, Kirpi olarak bilinen zırhlılardan sonra mayına en dayanıklı araç oldukları belirtiliyor.

Cobra'nın üzerine, 20 milimetrelik otomatik top platformu takılabiliyor. Otomatik top araca daha yüksek ateş gücü özelliği veriyor. Ayrıca, yerden yere ve yerden havaya hedeflere karşı, daha uzun menzillerde etkin bir şekilde müdahale yeteneği de bulunuyor. En fazla 5 personel taşıyabilen Cobranın 9 kişilik personel taşıyıcı özelliğe sahip farklı tip ve modelleri de bulunuyor. Cobra, Kirpi'ye göre daha hızlı ve seri olmasının yanı sıra 4x4 özeliğe sahip ve her türlü arazi koşullarında kullanılabiliyor. Bu yüzden dünyanın bütün orduları tarafından tercih ediliyor.

Teröristleri püskürttü

Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde 24 askerimizin şehit edildiği saldırıda zırhlı araç Cobra önemli rol oynadı. Teröristler Keklik Kaya üs bölgesi ile birlikte birçok noktaya eş zamanlı saldırı düzenlemişti. Bu noktaların birisi ise Çukurca İlçe Jandarma Karakolunun ek binası olarak bilinen ve şehrin girişinde bulunan Asayiş Tepe İlçe Jandarma Karakolu'ydu.

Teröristlerden 4'ü, 40 kişiye yakın askerin bulunduğu karakola sızarak 4 askerimizi şehit etmişti. Çatışmanın iyice artmasının ardından, İlçe Jandarma Komutanı 2 zırhlı yer Cobra'sını Asayiş Tepe Karakoluna destek olarak gitmesini emretti. Cobra'yla gidecek askerlerin komutanlarına, "Efendim, roketle Cobra'ya saldırırlar" şeklinde sözlerine üzerine İlçe Jandarma Komutanı'nın "Aracınız rokete dayanıklı hiçbir şey olmaz gidin ve orayı dağıtın" emri verdiği öğrenildi. Bunun üzerine Asayiş Tepe Karakoluna hareket eden iki Cobra çatışmayı yararak teröristleri kaçırdı ve içeri sızan militanları ise etkisiz hale getirti. Çatışmaya katılan rütbeli bir asker ise olayın ardından şunları söyledi: "Eğer Cobralar gelmemiş olsaydı Asayiş Tepe Karakolunda da 30 şehit verirdik." yenişafak