Doğubayazıt Belediye Başkanı DTP'li Mukaddes Kubilay 'Öcalan' eylemleri sırasında ölen Ahmet Özkan'ın polis tarafından vurulduğunu öne sürdü

Ağrı'nın Doğubayazıt Belediye Başkanı DTP'li Mukaddes Kubilay, ilçede 20 Ekim günü çıkan olaylar sırasında kalbine isabet eden kurşunla Ahmet Özkan'ın ölümüyle ilgili olarak polisi suçladı. Yürüyüşe katılanlarda silah olmadığını öne süren Başkan Kubilay, “Ahmet Özkan"ın otopsi raporu elimize geçmedi. Raporda ne yazılmış ise doğrudur. Sonuçta polisin açmış olduğu ateş sonucunda o mermi ortaya çıkmıştır. Halkta silah yoktu” dedi.

Olay günü, halkın isteği üzerine güzergah belirlediklerini anlatan Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, Emniyet yetkililerinin istedikleri güzergahtan yürümelerine izin vermediğini anımsattı. Olayların hoş olmayan şekilde geliştiğini söyleyen Başkan Kubilay, “Üzücü bir olay yaşandı ve Ahmet Özkan adlı vatandaşımız yaşamını yitirdi. Daha sonra Vali, Kaymakam ve İlçe Emniyet Müdürü ile görüşmek istedik ancak kabul edilmedik. Bu olayların gelişmesinde bunlar da sorumludur. Sorumlular emniyet güçleridir, mülki idare amirleridir. Otopsi raporu elimize geçmedi. Raporda ne yazılmış ise doğrudur. Sonuçta polisin açmış olduğu ateş sonucunda o mermiden hayatını kaybetmiştir. Halkta ve kitlede silah yoktu. Tarayan polisti, tarayan emniyet güçleriydi” dedi.

Bu arada ilçeye bugün gelen DTP Diyarbakır Milletvekilleri Aysel Tuğluk ile Selahattin Demirtaş, DTP ilçe binasının ardından Ahmet Özkan"ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

DOĞUBAYAZIT'TA ÇIKAN OLAYLARDA 10 KİŞİ TUTUKLANDI



AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 20 Ekim günü çıkan ve 1 kişinin ölümü, 20 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan sonra gözaltına alınan 21 kişiden 10"u tutuklandı, 11 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz pazartesi günü İmralı Cezaevi'nde bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan"a kötü muamele yapıldığı yönündeki söylentiler üzerine DTP"nin düzenlediği izinsiz yürüyüş sırasında olay çıkmıştı. Göstericiler polise taş ve sopalarla saldırırken, 26 yaşındaki çoban Ahmet Özkan kalbine isabet eden tek kurşunla hayatını kaybetmiş, 5"i polis 20 kişi de yaralanmıştı.



Olaylar sonrasında polis tarafından gözaltına alınan 21 kişi üç günlük ek gözaltı süresinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye çıkarıldı. Doğubeyazıt Sulh Ceza Mahkemesi"nde ifadeleri alınan 21 kişiden 10'u "örgüt propagandası yapmak, izinsiz gösteri yürüyüşüne katılmak ve kamu malına zarar vermek" suçlarından tutuklanarak Ağrı M Tipi Cezaevi'ne konuldu. 11 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
DHA