Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel’in başlattığı proje kapsamında polislerden oluşan 100 gönüllüye, THK İnsansız Hava Aracı Pilot ve Eğitmeni Aydın Aydemir tarafından 20’şerli guruplar halinde 10’ar günlük model uçağı kullanma kursu veriliyor. Uçuşlar, Ekşisu Bölgesi’ndeki Çakırman Mevkii’nde 15-40 dakika arasında havada kalma özelliğine sahip, azami hızı 70 kilometreye kadar çıkan model uçaklarla yapılıyor. 
 
Projenin ardından tekamül kursuna katılacak 25 polis seçilecek, onlara da ileri düzeyde model uçak kullanma becerisi öğretilecek. Bu kapsamda Emniyet Müdürlüğü model uçak imalat kursu da açacak. 
 
Kurslar tamamlandıktan sonra oluşturulacak prototiple alınacak model uçak belirlenecek ve uçağa kamera sistemi, bomba atma düzeneği ve paraşüt takılacak. Böylelikle insansız hava aracı olarak kullanılacak uçak hem operasyonel hem de istihbarı faaliyetlerde polisin yardımcısı olacak. THK Eğitmeni Aydın Aydemir, şu bilgileri verdi: 
 
"Model uçak, terör faaliyetlerinde, istihbarat, trafik gibi farklı konularda kullanılacak. Uçağın alt bölgesindeki açılır kapanır hazneye herhangi bir patlayıcı veya tahrip edici bombayı yerleştirir, istediğimiz bölgeye nokta atışı yapabiliriz. Bunun dışında müsait olmayan bölgeye paraşüt vasıtası ile indirebiliriz. Bunların daha çok büyük olan modellerinde 1-3 kilo arasında ağırlığı değişen gıda desteği ya da lojistik desteği paraşüt vasıtası ile istediğimiz bölgeye yollayabiliriz." 
 
EMNİYET MÜDÜRÜNÜN HEDEFİ BÜYÜK 
Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel insanların hobi amaçlı kullandıkları model uçakları emniyet teşkilatında terörle ve suçla mücadelede kullanma yönünde arayış yaptıklarını belirtti. Tüzel, şöyle dedi: 
 
"3-4 bin dolarlık küçük bir model uçakla keşif ve gözetleme faaliyetlerini nasıl icra edebileceğimizi araştırdık. Pusu veya tuzak konusunda önceden keşif yaparak bunları kullanabileceğimizi ve terörle mücadelede tahrip amacı ile küçük bombalar atabileceğimizi tespit ettik. İkinci amacımız, model uçaktan online görüntü aktarımı yapmaya çalışıyoruz. İleriye dönükte model uçağa termal kamera koyup gizlenmiş kişilerin tespitine yönelik kullanmayı amaçlıyoruz. Ayrıca bir olayla ilgili karayolu ile araç intikali yapılırken, bu uçağı önceden göndererek yapılan ihbarın doğru olup olmadığını, tuzak durumunu tespit için kullanmayı hedefliyoruz." (dha)