Cumhuriyet/Ankara Bürosu- Türkiye’de sivil toplum örgütleri ve öğrencilerin yaptığı eylemler başta olmak üzere hemen hemen her toplumsal olayda “orantısız güç” kullandığı ve “biber gazıyla müdahale ettiği” gerekçesiyle kamuoyunda tepki toplayan polislere son 10 yılda bol keseden ödül dağıtıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan yaklaşık 270 bin polis bulunurken görevinde üstün başarı gösterenlere verilen “maaş artırma” ve “para ödülü” alan polis sayısı son 10 yılda 248 bin 69 oldu.

Türkiye’de son dönemde artan polis şiddetinin en son örneği İzmir’de ehliyetsiz araç kullanan 17 yaşındaki bir kişinin sokak ortasında polis tarafından vurulmasıyla tekrar gündeme gelirken AKP iktidarı döneminde polislere son 10 yıl içinde adeta ödül yağdığı ortaya çıktı. Başta üniversite öğrencileri ve sivil toplum örgütlerinin pek çok eyleminde orantısız güç kullanarak müdahale eden, insan sağlığını tehdit eden biber gazını da her toplumsal olayda kullanmasıyla kamuoyunda tepki toplayan polislere AKP iktidarı ödül yağdırdı.

Emniyet Teşkilatı Yasası’na göre ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, ırz ve mallarını korumada yüksek hizmetleri görülen, olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenlere para ödülü veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 270 bin polis görev yaparken AKP’nin iktidarda olduğu son 10 yıl içerisinde görevinde üstün başarı gösterenlere verilen ödülü alan polis sayısı ise 248 bin 69 oldu. Buna göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görev yapan personelin neredeyse tamamına ödül verilmiş oldu.