Uygulamaya roketlerle delik deşik edilen Şemdinli'deki ilçe emniyet binasından başlanacak Sınırdaki güvenlik güçlerinin teçhizatı da geliştirildi. Bölgede polis, artık ASELSAN yapımı PİTON adlı termal kamerayı kullanacak. Silaha monte edilebilen termal PİTON nişangahı, çok geniş bir alandaki en ufak bir hareketliliğin bile fark edilmesini sağlıyor
 
Şemdinli'de PKK'nın güvenlik güçlerine ait binalara yaptığı saldırı, bu yapıların fiziksel özelliklerini tartışılır hale getirdi. Uzun namlulu silahlar, roket ve bombalarla yoğun bir ateş altına alınan ve büyük hasar gören binalarda can kaybı yaşanmaması ise büyük şans olarak nitelendirildi. Adeta delik deşik edilen Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü bölgedeki diğer karakolların durumunu da gündeme getirdi. Bölgede incelemelerde bulunan İçişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri binanın derhal yenilenmesi kararı aldı. Bu kapsamda ilk olarak Şemdinli'deki emniyet binasının yenilenmesi kararı alındı. Bu binanın modernize edilmesinin ardından kademeli olarak terörle mücadelenin yoğun yaşandığı il ve ilçelerdeki emniyet binaları bomba, roket ve olası bir saldırıya karşı daha dirençli ve sağlam hale getirilecek.
 
Bunun yanında sınırda görev yapan birliklere ASELSAN yapımı PİTON isimli termal kameralar verilecek. Tamamen yerli üretim olan bu teknoloji harikası kameralar, güvenlik güçlerine gece-gündüz teröristleri tespit edebilme imkanı sağlayacak.
 
TEKNOLOJİK KARAKOLLAR GELİYOR
 
PKK'lıların uzun namlulu silahlar, kamyonet kasalarına yükledikleri 'Bixi'ler ve roketlerle saldırdığı Şemdinli'deki güvenlik güçlerine ait binalar çatışmada adeta delik deşik edildi.
 
Emniyet binasının önündeki kulübenin kurşun geçirmez olması ise can kaybını önlemişti.
 
Karakollarda herhangi bir can kaybının yaşanmaması ise 'büyük şans' olarak nitelendirildi.
 
Çatışmanın ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın yanısıra emniyetin terör, lojistik gibi ilgili birimlerinin yetkilileri de Hakkari'de incelemelerde bulundu. Şemdinli İlçe Emniyet binasının halini gören yetkililerin binanın derhal yenilenmesi için talimat verdiği öğrenildi. Ayrıca PKK'nın yeni hedefi olan polislerin daha güvenli karakollarda kalabilmesi için terörle mücadelenin yoğun yaşandığı iller de gündeme geldi. Bu kapsamda Şemdinli'nin ardından bölgedeki bütün polis karakollarının muhtemel saldırılara karşı güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Karakolları yenileme ve güçlendirme projesi için 20 Milyon TL ödenek ayrıldı. Ayrıca karakolların önündeki nöbetçi kulübeleri zırhlı hale getirilecek. Binalardaki teknolojik eksiklikler göz önünde bulundurularak yenilenen yapılarda en gelişmiş teknoloji kullanılacak. Ayrıca ihtiyaç olan il ve ilçelere de zırhlı araç takviyesi yapılacak.
 
TERMAL KAMERADAN KAÇIŞ YOK
 
Güneydoğu'da PKK'lıların yeni hedefi olan polis birimleri, terörle mücadele kapsamında yeniden yapılandırılacak. Teröristlerin yerini daha kolay bulması için polislere ASELSAN tarafından yapılan termal silah dürbünü 'PİTON' dağıtılacak. Türk mühendislerinin yaptığı PİTON, TSK bünyesinde de kullanılıyor. Ar-ge çalışmaları çerçevesinde askerlerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen termal dürbün PKK'lıları gizlendikleri yerlerde görüntüleyebilecek.
 
PİTON, hafif olmasının yanısıra enerji bakımından da operasyonlarda emsallerine göre büyük avantaj sağlıyor. Zira PİTON'un kullanım ömrü benzerlerinin iki katını bulabiliyor. Uzun süre su altında da kalabilen termal dürbün, dünyada detayları en çok gösteren cihaz olarak öne çıkıyor. PİTON, geniş görüş açısı sayesinde arazide büyük alanları hızlıca tarayıp muhtemel tehditleri tespit edebiliyor.
 
yenişafak