Emniyet Genel Müdürlüğü’nde aile içi şiddetle mücadeleyle ilgili yeni bir birim kuruldu. Olayları takip edip analiz yapacak birim özel programlar hazırlayıp polise de eğitim verecek.

Koruma Hizmetleri Yönetmeliği’nde düzenleme yaparak şiddet mağduru kadınlara polis tahsis edilmesini sağlayan İçişleri Bakanlığı, yeni bir adım atarak, aile içi şiddet konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde yeni birim kurdu.

Yeni birim, yurt genelindeki tüm aile içi şiddet olaylarını takip ederek analiz yapacak, polislere eğitim verecek.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı, son dönemlerde artan kadına yönelik şiddet olayları ile ilgili kısa vadede sonuç üretebilecek önlemler almayı sürdürüyor. Öncelikle şiddet mağduru kadınlara, koruma polisi verilmesini sağlayan bakanlık, şimdi de EGM’de özel birim kurdu.

Koordinasyon merkezi

Yurt genelindeki asayiş olaylarını takip eden ve projeler üreten Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi adıyla yeni birim faaliyete geçirildi. 2012’de faaliyete geçirilmesi planlanan yeni birimin, halen bu konuda yaşanan gelişmeler nedeniyle açılışı erkene alındı.

Yeni birimin kurulması için İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile Asayiş Dairesi’nin kuruluş, görev ve yetkilerini belirleyen özel yönetmeliği değiştirildi. Buna göre, merkezde kurulan Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi’ne paralel olarak, il emniyet müdürlüklerindeki asayiş şube müdürlüklerinde “kontak noktası” oluşturulacak. Kontak noktalarında görevli polisler, EGM’deki Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi’yle bağlantılı olarak görev yapacak.

Özel analiz

Söz konusu birimde, yurt genelinde gerçekleşen tüm aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet eylemleri yakından takip edilecek, elde edilen veriler özel olarak analiz edildikten sonra olayların önlenmesine yönelik tedbirler geliştirilecek. Ayrıca, aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili özel eğitim programları hazırlanacak ve polislere eğitim verilecek.

Kayıp şubesi

Yeni düzenleme çerçevesinde, yine Asayiş Dairesi’nde yurt genelindeki başta çocuk olmak üzere kayıp kişileri araştırmak amacıyla “Kayıp ve Aranan Kişiler Şubesi” kuruldu. İl emniyet müdürlüklerinde uzantısı olacak olan bu birim ise kayıp başvurusu yapılan kişilerin aranmasını sağlayacak.