Polis ler, internet üzerinden "hak" mücadelesi başlattı. Bildiri hazırlayıp "Zam değil, özlük hakkı istiyoruz. Sendikalaşmanın önü açılsın" dediler.

Polis memurları, internette ve sosyal medyada başlattığı örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. Kendilerine Polis Hakları Grubu adını veren bir grup polis, "Polisin sesi olur musunuz?" çağrısı yaptı.

Gerektiğinde canını ortaya koyan polisler, sorunlarının 'zam' ile sınırlı olmadığını belirterek, taleplerini bir bildiri haline getirdi: "Cinnet geçirmek, arkadaşlarımızın, eşlerimizin aile düzenlerinin ve psikolojilerinin bozulmasını istemiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Ek göstergelerimiz düzeltilmeli. Her kuruma özlük hakları konusunda düzenlemeler yapılıyor, polise gelince bütçe dengesi bozuluyor. Ek göstergemizin 3600 olması için Meclis'te bekleyen yasa tasarıları var. Sadece özlük haklarımızı talep ediyoruz. Devlet memurları gibi 160 saat çalışmak istiyoruz. Ancak çalışma saatlerimiz 320 saate ulaşıyor. Ama aynı maaşı alıyoruz. Suçlulara karşı savunmasızız. Bıçakla, satırla saldıran birine karşı kendimizi silahımızla savunduğumuzda orantısız güç kullanmakla itham ediliyoruz. Emniyet İç Hizmetleri Yasası'nın da değişmesini ve sendikalaşma konusunda engellerin kaldırılmasını istiyoruz."

'POLİSE DİNLENME HAKKI YOK'

Polis Hakları grubundan adını gizli tutan bir memur 1937'de yapılan Emniyet Teşkilatı Kanunu'nunda bugüne kadar özlük haklarında değişiklik yapılmadığını belirtip, "1937'de polisler karakolda yatıp kalkıp bir gün eve gidiyordu. Böyle bir görev şekli kalmadı. Devlet Memurları Kanunu'nun açık hükmüne rağmen Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda istirahat süresi belirtilmemiş ve 'Polis 7/24 saat çalışır,' ibaresi var. Kanuna göre polisin dinlenme hakkı yok. Yüzlerle ifade edeceğimiz polis intiharları ve cinnetleri var. Bu olaylar incelendiğinde hemen hepsinin meslekleriyle ilgili olduğunu görürüz. Fakat nedense ailevi sebepler denilerek kapatılmaya çalışıyor" dedi.

SİVİL POLİSLERE BALİSTİK KEP, GÖZLÜK VE YELEK

Toplumsal olaylarda çevik kuvvet personeli özel kıyafetleri ile saldırılardan korunurken, sivil polisler yaralamalara maruz kalıyor. 2011'de 21 bin 114 eylemde, 210 eylemci ile 751 polis yaralandı. Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Hikmet Bulakbir bıçaklanmış, Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Buranak taşla ağır yaralanmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlar karşısında toplumsal olaylarda görev yapan sivil polislere 6 bin koruyucu kep aldı. İçinde sert plastik ve polikarbon bulunan kepler, yarım kiloluk taşlara karşı koruma sağlıyor. Hakkari'de bir eylemde ucu sivri bir taştan, polis kep sayesinde kurtuldu. Ayrıca atılan taş ve bilyelerin polislerin gözüne zarar vermemesi için de 6 bin koruyucu gözlük, bıçaklı saldırılara karşı hafif tasarımlı yelek, katlanıp kemere takılabilen gaz maskesi alınacak.

samanyolu