Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yoğun biçimde sigara kaçakçılığı yapıldığının ortaya çıkarılmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, 13 Nisan 2010’da operasyon başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen adli soruşturma kapsamında, yurtdışından Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen sigara kaçakçılığı organizasyonlarında yer aldığı iddiasıyla soruşturma European Tobacco firması üzerine yoğunlaştırıldı.
17 aydır devam eden teknik takip ve izleme çalışmaları sırasında European Tobacco’nun sahibi Mahmut Arslan’ın, gözaltına alınarak tutuklanan firmanın genel müdürü Mehmet Hulusi Kaymaz’la birlikte resmi toplantıya katıldığı ortaya çıktı.
 
Rahatsızlığını bildirmiş
Arslan’ın, özellikle geçen ocak ayında sigara kaçakçılığının önlenmesini sağlamak amacıyla oluşturulacak eylem planının görüşüldüğü ve dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında yapılan dört bakan ve çok sayıda bürokratın katıldığı zirvede bulunduğu öğrenildi.
Arslan’ın söz konusu zirvede, sigara kaçakçılığından rahatsız olduğunu bildirdiği ve mücadele için çalışmalar yapılmasını talep ettiği ifade edildi.
 
 
 
33 kişi tutuklandı
Ankara merkezli İstanbul, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Yalova, Zonguldak, Ağrı, Antalya, Bursa, Düzce, İzmir, Kocaeli, Mersin ve Nevşehir’de yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 48 zanlıdan 33’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında European Tobacco’nun Genel Müdürü Hulusi Kaymaz ve iki yardımcısı da yer aldı. Firmanın, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen sigara kaçakçılığı eylemlerinde rol aldığı tespit edildi. Operasyonlarda 2,5 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. 1.9 milyon paketin European Tobacco firmasınca üretildiği anlaşıldı. Operasyonlar sırasında ayrıca 44 bin şişe gümrük kaçağı alkollü içki ele geçti.
Bu içkilerin de Fransa merkezli Belvedere Mersin İçecek Dış Ticaret tarafından üretildiği saptandı. Ele geçirilen kaçak sigara ve içkinin maddi değerinin yaklaşık 11.5 milyon lira, vergi kaybının ise 8.7 milyon lira olduğu kaydedildi.
 
milliyet