2015’e kadar sayıları 11 bine çıkarılacak olan özel harekâtçılar, askerle birlikte dağdaki operasyonlara katılacak.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Terörle mücadele çerçevesinde iç güvenlikte polisin kullanılması için çalışma yapıyoruz. Bölgelerin hassasiyetine göre bu konuda adım atılacak” açıklamasındaki çalışmanın İçişleri Bakanlığı tarafından yaklaşık bir yıl önce başlatıldığı ortaya çıktı. Polis, bundan böyle kırsal alanda da istihbarat çalışması yapabilecek, dağda yürütülen operasyonlara ise askerle birlikte özel harekât eğitimi almış polisler de katılacak. Bu amaçla yeni özel harekât kursları açılırken, dairede görevli polis sayısı da kademeli olarak artırılacak.
 
Komisyon kuruldu
 
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, iç güvenlik harekâtında polise daha aktif görev verilmesine yönelik çalışma önceki bakan Beşir Atalay’ın talimatı ile başlatıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, MİT, Jandarma ve polis üst düzey bürokratlarından oluşan bir komisyon, terörle mücadelenin daha etkin yürütülmesine ilişkin yeni projeleri değerlendirdiler. Komisyonda polisin, terörle mücadelede kırsal alanda da kullanılmasına ilişkin yapılması gereken hukuki değişiklikler ele alındı. Polis şefleri, özellikle istihbarat çalışması konusunda yaşanılan sorunları ve kırsal alanda özel harekât timlerinin askerle birlikte operasyon yapmasının zorunluluğuna dikkat çektiler. Nokta operasyonlarda polis harekât timlerinden yararlanılmasının yolunun açılması gerektiğini komisyonda dile getirdiler.
 
Sayıları azaltılmıştı
 
Komisyon çalışmaları devam ederken, Bakan Atalay’ın talimatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde bir çalışma daha başlatıldı. Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda görevlendirilecek personel sayısının artırılması kararlaştırıldı. Bu amaçla 1993’te sayıları 7 bin 500’e kadar çıkan ancak çeşitli nedenlerle 4 bin 500’e gerileyen personel sayısının artırılması için yeni kurslar açıldı.
Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda halen 6 bin 450 olan personel sayısı da 2015’e kadar kademeli olarak artırılarak 11 bine çıkarılacak. Personelin büyük bölümü de terörle mücadele kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görevlendirilecek. Bu yılın başında yapılan yönetmelik değişikliği ile yaş sınırı da düşürüldü. Özel Harekât Dairesi’nde görevlendirilecek personelin amirlerde yaş sınırı 33’ten 30’a, memurlarda ise 30’dan 28 yaşa çekildi. Böylelikle dairede görev yapacak amir ve memurlardan daha uzun süre yararlanılması planlandı.
 
hürriyet