Polis, satın alacağı "Heron"lar ile PKK'lı teröristlere "nokta" operasyonlar gerçekleştirecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın polis özel harekat timlerinin terörle mücadelede daha etkin kullanılacağını açıklamasının ardından Emniyet Teşkilatı'nda yeni düzenlemeye gidildi. 28 Şubat sürecinden sonra kırsal alanda operasyonlara "aktif" olarak katılmayan özel harekat timlerine anlık istihbarat sağlanması amacıyla Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde "İnsansız Hava Araçları" Şube Müdürlüğü kuruldu.
 
Emniyetin hava filosuna "İHA"ların da katılması için Havacılık Daire Başkanlığı'nın kuruluş ve çalışma yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yönetmeliğe eklenen ek madde ile İnsansız Hava Araçları Şubesi'nin kurulması sağlandı. Yönetmelik değişikliği İçişleri Bakanı'nca onaylandı.
 
Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde yeni kurulan İnsansız Hava Araçları Şubesi'nin başına pilot bir polis müdürü getirildi. İHA Şube Müdürü ve iki pilot geçtiğimiz günlerde Amerika'ya giderek İnsansız Hava Araçları fuarına katıldı. Ekip, kamuoyunda "Heron" olarak bilinen yeni nesil insansız hava araçlarını yerinde inceledi ve teknik özellikleri hakkında araştırma yaptı.
 
NOKTA OPERASYON
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, yakın zamanda almayı planladığı İnsansız Hava Araçları ile başta PKK olmak üzere yasadışı terör örgütlerine kırsal alanda nokta operasyonlar düzenleme imkanına sahip olacak. İHA'ların toplayacağı istihbarat arazideki özel harekat timlerine anında ulaştırılacak ve bu sayede eylem öncesi PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi sağlanacak.
 
Türk Polis Teşkilatı, artan terör eylemleri ile birlikte mücadelede "aktif" rol almak için konsept değişikliğine gidiyor. AK Parti hükümeti yeni dönemde polis özel harekat timlerini kırsal alandaki operasyonlarda kullanmayı amaçlıyor.
Ilgaz Dağı'nda temel eğitim kursuna alınmaları öngörülen özel tim mensupları için Kastamonu'daki Polis Meslek Yüksek Okulu'nun tahsis edilmesi düşünülüyor. Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinde konuşlanan özel timlerin yıllar sonra kırsal alana çıkması için "ateş destek" silahları ve zırhlı araçlarla lojistik yönden güçlendirileceği öğrenildi. Bu amaçla polis özel harekatçılara askeri birliklerinin kullandığı "Cobra" adlı zırhlı araçlardan alınacağı ifade ediliyor.
 
İSTİHBARAT-TERÖR KOORDİNASYONU
 
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar terörle mücadelede yetersiz gördüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Yüksel Babal'ı geçtiğimiz gün görevden almıştı. Babal'ın yerine terörle mücadelede deneyimli genç bir Emniyet Müdürü'nün atanacağı tahmin ediliyor. Terörle Mücadele Daire Başkanlığı için Ankara ve İstanbul'da uzun yıllar görev yapmış iki Polis Müdürü'nün adı geçiyor.
 
Askeri birliklerle kırsal alana ve dağa çıkacak özel harekat timlerine "anlık istihbarat" sağlanması amacıyla  Emniyet Genel Müdürlüğü, İnsansız Hava Araçları (İHA) almak için çalışma başlattı. ABD'deki İHA fuarına gönderilen ekip, satın alınması planlanan "Heron"lar konusunda şartname hazırlıklarına başladı. Genel bütçeye yetişmediği için ilk etepta alınması planlanan "İHA"ların Başbakanlık'tan sağlanacak örtülü ödenekle satın alınması düşünülüyor.
 
Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda iki adet İnsansız Hava Aracı olduğu biliniyor. Başbakan Erdoğan'ın Kastamonu'daki konvoyuna yapılan hain saldırıdan sonra İHA'lardan biri kaçan PKK'lıların yerini tespit etmek amacıyla Ankara'dan bölgeye gönderilmişti. Havacılık Dairesi'nin envanterine kayıtlı olan iki İHA'nın sadece görüntü aktarabildiği öğrenildi. Emniyet, önümüzdeki günlerde açacağı ihale ile havada uzun süre kalabilen ve yere detaylı görüntü aktarma kapasitesine sahip insansız hava araçları alacak. 
 
ÖZEL EĞİTİM VERİLECEK
 
Satın alınması planlanan İHA'ları kullanacak personelin bu alanda özel eğitim görmesi planlandı. Havacılık Daire Başkanlığı, İnsansız Hava Araçları Şubesi'nde görevlendirilecek pilot ve personeli İHA'lar konusunda eğitimden geçirtecek. 
 
Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde görev alacak İHA'lar doğu ve güneydoğu kırsalında anlık istihbarat toplayacak. İHA'ların elde ettiği tüm veriler Havacılık Dairesi'nin Gölbaşı'ndaki üssüne gönderilecek. Elde edilen görüntülerden alınacak istihbaratlar bölgede konuşlandırılan özel harekat timlerine bildirilecek. Bu sayede özel harekatçılara sürekli "anlık" istihbarat  akışı yapılacak. Özel tim mensupları anlık istihbarat desteğiyle PKK'lı teröristlere dağda ve kırsalda nokta operasyonlar gerçekleştirecek. 
 
SAVUNMA DÖNEMİ BİTİYOR 
 
Emniyet'ten üst düzey bir yetkili, terörle mücadelede polisin eskisi gibi daha aktif görev alacağını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Son dönemde terörle mücadele alanında hep savunma pozisyonunda kaldık. Kırsalda iz sürerek PKK'ya yönelik önemli bir operasyon yapılmadı. Hep gerçekleşen hain saldırılardan sonra kaçan gruba dönük takip yapıldı, ondan da bir sonuç alınamadı. Polis olarak artık savunmadan çıkacağız. Anlık istihbarat desteği ile PKK'lı teröristlere saklandıkları mağaralarda, dehlizlerde ya da kamplarda nokta ve etkin operasyonlar düzenleyebileceğiz"
 
Emniyete satın alınması için çalışma başlatılan insansız hava araçlarına silah sistemlerinin takılması da gündeme geldi. Üst düzey yetkililer Aselsan'ın Anka adı verilen İnsansız Hava Araçlarına laser güdümlü roket yerleştirebilecek sistemleri geliştirdiğine vurgu yaptı.Lazerle işaretlenen noktaya İHA'larla havadan roket saldırısı da yapılabilecek. Havadan teröristi gören İHA'lar gerektiğinde takılacak roketlerle grubu etkisiz hale getirebilecek.
 
 
bugün