Polis memurundan komisere, başkomiserden emniyet amirine, şube müdüründen 1.sınıf emniyet müdürüne kadar çeşitli rütbelerdeki polisler üzerinde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Konya Selçuk Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri Bülent Dilmaç ve Engin Deniz ile Konya Emniyeti’nde çalışan Ruhi Yiğit, polislerin işinden ve yaşam duyduklarımutluluğu araştırma konusu yaptı.

YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Üç araştırmacı Konya Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 33’ü kadın 680 emniyet personeli üzerinde anket düzenledi. Yaş aralığı 20-41 arasında değişen 97’si amir ve müdür, 582’si ise polis olan katılımcılarla yapılan ankete göre polis işinden mutluluk duyuyor. 20-30 yaşlarındaki polisler işinden daha fazlamutlu. Aynı yaş dilimindeki personelin, günlük yaşamından aldığı mutluluk ise işine göre yarı yarıya daha az. Eğitim seviyesinin iş ve yaşamdan alınan doyuma katkısının irdelendiği anket, eğitim seviyesi yüksek olan polislerin hem iş hem de güncel hayatta daha fazla mutlu olduğunu ortaya çıkardı

5 yıl sonra azalıyor

Araştırma memur ile rütbeli polisler arasındaki doyum seviyesine de ışık tuttu. Ankete göre amir ve müdürler emirlerindeki polislere göre daha mutlu. Çalışmada polislerin hizmet süreleri ile iş ve yaşamdan aldıkları doyumu da büyüteç altına alındı. Sonuçların değerlendirilmesine göre emniyet personeli mesleğinin ilk 5 yılında işinden aldığı doyum üst seviyede. Yıllar geçtikçe bu doyum azalıyor. Aynı şekilde yaşamdan alınan mutlulukta teşkilatta yıllar geçtikçe azalma eğilimine giriyor.

POLİS KARAKOLDA MUTSUZ

 Araştırmada, polislerin çalıştığı birimlerde iş ve yaşamdan aldıkları doyum da masaya yatırıldı. İl Emniyet müdürlüklerindeki şubelerde görev yapan polislerin iş ve yaşam mutluluk endeksi çok yüksek çıktı. Bu durum ilçe emniyet müdürlükleri ile polis merkezlerinde oldukça azaldı Polislerin çalıştıkları birimlerin yaşam doyum oralarını da direkt olarak etkilediğini ortaya koydu.