"Çevik, dinamik ve sağlıklı" görev anlayışını geliştirmeye çalışan Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, boy ve kilo arasındaki oranın 15"ten fazla ya da az olan polisin belirlenmesini istedi, fazla kilolu ve göbekli personelin durumunun “sicil raporlarına” işleneceğini bildirdi...

Ankara Emniyet Müdürlüğü"nde 1,5 ay önce göreve başladığından bu yana, “çevik, dinamik ve sağlıklı” görev anlayışını geliştirmeye çalışan Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, polisin kilo ve boy standartlarının yönetmelik ve talimatlara uygun olup olmadığının tespit edilmesini istedi. Ankara Emniyet Müdürü Özdemir"in, göreve gelir gelmez ilk yaptığı uygulamalardan biri, Genel Denetleme Şube Müdürlüğünü yeniden yapılandırmak oldu. Emniyette, “pasif görev” olarak değerlendirilen Genel Denetleme Şube Müdürlüğü"ne kıdemli ve görevinde başarılı personeli atayan Özdemir, bu şubedeki personeli sayı olarak artırırken, kullandıkları teçhizatı da takviye etti.

Kaliteli hizmet anlayışı

Gecenin geç saatlerinde karakol ve şubelere habersiz denetlemelerde bulunan Özdemir, mevzuata aykırı teçhizat ve görev anlayışında olan personeli tespit ederek, bunlar hakkında işlem yaptırdı. “Etkin denetim, kaliteli hizmet” anlayışıyla hareket eden Orhan Özdemir, son olarak personele yönelik bir genelge yayımladı. İl emniyet müdürlüğü bünyesinde yapılan denetlemeler esnasında en fazla tespit edilen aksaklık ve eksikliklerden birinin “teçhizat kemeri kullanılmaması” olduğunun belirtildiği genelgede, “teçhizat kemerinin, özellikle fazla kilolu ve göbekli personelde, aşırı kilolardan ötürü kullanılamadığının” belirlendiğine dikkat çekildi. Mevzuat hükümlerine atıfta bulunularak, Devlet Memurları Kanunu"nun 98. maddesinin (B) bendindeki “Memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi halinde memurluğun kaybolacağı” hükmünün hatırlatıldığı genelgede, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği"nin Güvenlik Bilimleri Fakültesi yüksekokul lisans programına alınacak kişilerle ilgili sağlık şartlarına da yer verildi.

2009 siciline girecek

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir"in genelgesinde şunlar kaydedildi: “Yukarıda izahı yapılan mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, personelimizin sağlığına dikkat etmesi gerektiği, bu şekilde daha sağlıklı görev yapacağı, kişisel sağlığının da zinde olacağı, mevzuat hükümlerine göre gerekli şartları taşımayan personelin 2009 yılı sicil dönemi öncesi, boy ve kilo farkları alınarak sicil raporları doldurulurken bu konunun da ayrıca değerlendirileceğinin bilinmesi; boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ile kilosu arasında 15 kilogram eksik veya fazla fark olan personele konunun tebliğ edilmesi, diğer personelin de bilgilendirilmesi sağlanacak.”

Memur kendine iyi bakmalı

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir"in genelgesinde, Polisin Merasim ve Topluluklardaki Rolüne ve Polis Karakolları Teşkilatlanmasına Dair Talimatnamesi"nin 54. maddesinin (N) bendinde, “Sıhhatli olmak; meslek mensuplarından tam bir sıhhat ve dinçlik ister. Sıhhat: temizliğe, spora, her hususta itidale riayetle korunur. Sıhhatini Koruyamayan ve bu yüzden renksiz, kansız, cılız, gevşek kalan memur vazifesini yapamaz. Cezasını hem kendisine hem mesleğine hem de ailesine çektirir, hiçbir memur bu hataya düşmemeli, kendisine iyi bakmalı” hükmünün yer aldığı belirtildi. Genelgede, Polis Meslek Yüksekokullarına Giriş Yönetmeliği"nde, “Bayanlar için 1.65, erkekler için 1.67 cm"den kısa boylu olmamak ve boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ile kilosu arasında 15 kilogram eksik veya fazla fark olmaması” hükmünün bulunduğu anımsatıldı.

Polis diyet ve spora başladı

Kilo takip işlemleri üzerinde “hassasiyetle durulacağı” belirtilen genelgeye göre, konu, birim amirleri tarafından bizzat takip edilerek, ekim ayında hazırlanacak “rapor”, İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir"e sunulacak. Genelgenin ardından, kilo ve boy orantısı standardı tutmayan memur, amir ve müdürlerin spor ve diyete başladıkları, aşırı kilolu personelin ise profesyonel yardım almak için çalışmalar yaptığı öğrenildi. - vatan