Polis adaylarına göre ‘vazgeçilmez’ değer olan demokrasi, özgürlük, güç ve eşitliği çağrıştırıyor. Polis adaylarıyla yapılan demokrasi anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Genç polisler, demokrasiyi vazgeçilmez görüp ‘kuş’a benzetti. Polis adaylarının yüzde 81’i demokrasiyi toplum ve birey için çok değerli ve vazgeçilmez bir unsur olarak gördüklerini de söyledi. Demokrasi algısını ise birinci derecede medya, ardından sosyal çevre ve kitapların oluşturduğu belirlendi. “Demokrasi” araştırması Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören 192 polis adayı üzerinde ilk kez yapıldı. Araştırmada polis adaylarının yüzde 72’si demokrasi denildiğinde akıllarına; özgürlük, güç anlayışı, duruma göre değişim ve gelişen bir varlık, eşitlik anlayışı, zorunlu ihtiyaç çağrışımının yapıldığını söyledi. 
 
BUKALEMUN GİBİ 
 
Polis adaylarına “Demokrasi denilince en az çağrışımı yapan metaforlar” da soruldu. Adaylar bu soruya “barış aracı, erişilmesi güç varlık, denge unsuru ve sistem” yanıtını verdi, demokrasiyi, insan, kuş, aslan, bukalemun, terazi ve suya benzetti. Araştırmada, polis adaylarının demokrasi algısı oluşumunda kendilerine en çok etki eden kaynaklar da tespit edildi. Demokrasi algısı oluşumunda kitle iletişim araçlarının etkin olduğunu vurgulayan polis adaylarının oranı yüzde 41 oldu. Bunu yüzde 18’le sosyal çevre, yüzde 15’le kitap okumak izledi. Politikacılar ile eğitim ve öğretimin demokrasi algısının oluşumunda etkili olduğunu vurgulayan polis adaylarının oranı ise sadece yüzde 5 oldu.
 
Vazgeçilmez bir özgürlük
 
Polis adayları demokrasiyi “özgürlük, değişim, gelişme, süreç, çeşitlilik, eşitlik, işbirliği, denge ve sistem” olarak tanımladı. Bu saptamalar polis adaylarının yüzde 81’inin demokrasi kavramını toplum ve birey için değerli, vazgeçilmez bir unsur olarak algıladıkları sonucunu çıkarttı. Polis adaylarının yüzde 19’u ise demokrasi kavramına ilişkin olumsuz algılarının olduğuna dikkat çekti.
 
HABER: Kamil ELİBOL/BUGÜN