Aydın’da 21 bin 929 hanenin ziyaret edildiği ve 34 bin 451 kişinin birebir bilgilendirildiği proje kapsamında 31 bin 699 broşür, afiş ve sticker dağıtıldı.
Aydın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, asayiş olaylarının azaltılması ve toplum bilincinin oluşması için hazırladığı “Kim O” projesinin ardından 2010 yılı Temmuz ayında yaz aylarında yerleşim yerlerinin boşalmasıyla birlikte artan asayiş olaylarının önlenmesi ve kentleşmeyle birlikte yok olmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için “Komşu Kollama” projesini başlatmıştı.
ÜNİVERSİTELİLERİN TEZİNE KONU OLDU
‘Komşu Kollama’ projesiyle Aydın’da ikamet eden vatandaşların çevresinde olup bitenlere karşı farkındalık düzeyini arttırmak, birbirinden uzaklaşmaya ve yabancılaşmaya başlayan halkın komşuluk ilişkilerini tekrar canlandırmak, suçları oluşmadan önlemek ve suç korkusunu azaltmak, suçla mücadelede halkın polise yardımcı olmaları ve Aydın’da mevcut polis-halk ilişkisini daha ileri seviyelere taşımak amaçlandı. Aydın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği personeli tarafından yürütülen proje Türkiye geneline örnek oldu. Büyük bir başarıya ulaşan projenin elde ettiği sonuçlar ADÜ öğrencileri tarafından yakından incelenerek tez çalışmalarında ele alındı.
Aydın’da 2010 yılında hayata geçirilen ‘Komşu Kollama’ projenin ilk etap çalışmaları kapsamında 2 bin 778 daire ziyaret edilerek 8 bin 354 kişi yüz yüze bilgilendirildi. İlk etap çalışmaları kapsamında Aydın merkezdeki 23 mahallede 4 bin 156 adet broşür dağıtıldı. Mayıs – Eylül 2010 tarihleri arsında birinci etabı yapılan Komşu Kollama projesinin ikinci etap çalışmaları Ekim 2011 tarihinde başladı. Projenin başlangıç tarihi olan 17 Ekim 2011’den 22 Şubat 2012 tarihleri arasında 19 bin 151 daire ziyaret edilerek, 23 bin 345 kişi bire bir bilgilendirildi. İkinci etap çalışmaları kapsamında 30 bin 451 broşür, afiş ve kapı stickeri dağıtıldı. İki etap halinde yürütülen Komşu Kollama projesi 29 Şubat 2012 tarihinde sona erdi.
Komşu Kollama projesi kapsamında komşular ve siteler arasındaki dayanışma ve işbirliği geliştirilerek etkin bir güvenlik sisteminin oluşturulması hedeflendi. Bireylerin etrafında olup biten olaylara kayıtsız kalmasını önlemeyi amaçlayan proje, apartman ve sitelerde daha güçlü bir komşuluk ilişkisi sağlanmasına katkı yaptı. Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, böylelikle tüm önlenebilir suçlara karşı toplumun bir araya gelip ortak hareket etmesini sağlayarak, huzurlu bir kent oluşturmayı hedefledi.
Proje kapsamında dağıtılan broşürlerde ''Siz komşunuzu kollayın ki komşunuz da sizi kollasın'', ''Komşunuz size uzaktaki akrabanızdan daha yakındır'' ve ''Şüphelendiğiniz şahısları 155 Polis İmdat Telefon hattına bildiriniz'' gibi dikkat çekici ifadeler kullanıldı. Halkın yoğun olarak bulunduğu halk pazarı, çarşı ve alış veriş merkezlerinde de broşür ve el ilanı dağıtan polis ekipleri, birebir gerçekleşen görüşmelerde ise vatandaşlara projenin amaçları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Aydın Emniyet Müdürlüğü’ne başlatmış olduğu proje için teşekkür eden ve projeye destek vereceklerini açıklayan çarşı esnaflarından Mehmet Çolak, Aydın’ın sıcak bir il olması nedeniyle insanların büyük bir bölümünün yazlıklara gittiğine işaret etti. Kent merkezinde kalan komşu ve esnafların evlerinde olmayan kişilerin ev ve mallarının korunması konusunda gayret göstermesi gerektiğini savunan Çolak, “Birbirimize faydalı olabilecek şeyleri gerçekleştirdiğimiz sürece daha huzurlu oluruz. Hem Emniyet Müdürlüğümüz hem de bizler bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışmalıyız. Polisimizle birlikte hareket etmekten ötürü bizlerde çok memnun oluyoruz. Böyle sıcak bir çalışma bizler içinde çok sevindirici. Tatile gittiğimiz zaman gözümüz arkada kalmayacak en azından” dedi.