Tebeşir döneminde denizlerde yaşayan plesiosarusun yumurtlamadığı, balinalar gibi yavrularını doğurduğu tespit edildi.

Science dergisinde yayımlanan makaleye göre, Loch Ness Gölü'nde görüldüğü öne sürülen canavar Nessie'ye benzeyen, 78 milyon yıl önce yaşamış bir plesiosarus fosilinde, anne karnında henüz büyümekte olan yavru plesiosarus tespit edildi.

Araştırma başkanı, Huntington'daki Marshall Üniversitesinde görevli bilim adamı Robin O'Keefe, fosilin, plesiosarusun yavrularını doğumla dünyaya getirdiğini ispatladığını belirtti.

4,70 metre boyundaki anne plesiosarusun karnındaki yavrunun 1,50 metre olduğunu kaydeden bilim adamları, bunun alışılagelmişin dışında olduğunu, yavrunun doğuma kadar daha da büyüyeceğini ifade etti. Bu büyüklükteki yavrunun da tekil doğuma işaret ettiğini bildiren bilim adamları, yavrularını doğumla dünyaya getirme, iri yavru ve bir batında az sayıda yavru gibi özelliklerin, plesiosarusu diğer deniz sürüngenlerinden farklı kıldığını kaydetti.

Bilim adamlarına göre, plesiosarus, günümüzdeki balina veya yunusları andırıyordu.

Etçil plesiosaruslar, metrelerce uzunlukta, ayak şeklinde dört yüzgeçleri bulunan, kısa boyunlu, uzun çeneli deniz sürüngenleriydi. Plesiosarusların nesli, tebeşir döneminin sonunda dinozorlarla birlikte tükendi.